Nail Olpak: FITCH’i bırak, yargıya bak

Nail Olpak: FITCH’i bırak, yargıya bak

Nail Olpak: FITCH’i bırak, yargıya bak

MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak yabancı yatırımcı çekmek için hukuk sistemimizi mutlaka kamplaşmış görüntüden kurtarmamız gerektiğini, bu normalleşmenin, kredi kuruluşlarının vereceği nottan daha önemli olduğunu söyledi. MÜSİAD Şubesi’nin açılışı için Paris’te bulunan Genel Başkan Nail Olpak, gazetecilerle yaptığı sohbet toplantısında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Olpak, Türkiye’de çok önemli gelişmeler kaydedildiğini ama ‘yeni Türkiye’ için artık ekonomide de yeni şeyler yapmak gerektiğini söyledi. ‘Yeni şeyler’den elbette ekonomide yapısal reformları kastettiğini söyleyen Olpak “Bu reformların en önemlisi de Orta Gelir Tuzağı’ndan çıkış yollarının aranmasıdır” dedi. Olpak, MÜSİAD olarak bu konuda ciddi bir çalışma yaptıklarını, tespit ve tavsiyelerini Başbakan Davutoğlu’na ilettiklerini belirterek 7 maddelik bu sunum içerisinde özellikle eğitim ve hukuk sistemine dikkat çektiklerini açıkladı. Olpak, daha az yap-bozun yaşandığı, kalıcı ve isabetli bir eğitim sisteminin şart olduğunu belirterek, meslek okullarına 28 Şubat döneminde yapılan haksızlığın geç de olsa telafi edildiğini söyledi.

Yargı güvenirliği sorgulanıyor

Olpak, ekonomik geleceğimiz için çok önemli olan dış kaynaklı büyük yatırımlarda ise tehlikenin, sadece kredi kuruluşlarının verdiği nottan değil, güvenilir bir yargı sisteminden mahrum oluşumuzdan kaynaklandığına dikkat çekti. Olpak “Hiçbir dış yatırımcı sadece Fitch’in ‘yatırım yapılabilir’ notuna bakarak gelmiyor. Asıl hukuk devleti olup olmadığınıza, yargınızın güvenilir olup olmadığına, hakim ve savcıların bir kamplaşma içinde olup olmadığına bakıyor” dedi. Bu anlamda çok iç açıcı bir görüntümüzün olmadığının altını çizen MÜSİAD Başkanı, bu durumun acilen düzeltilmesi gerektiğini, bunun da normalde hukuk sistemi içinde yapılması gerektiğini hatırlatarak, şunları söyledi:

Canımız acısa da yapılmalı

“Ancak bu bazan mümkün olamayabiliyor. Nitekim pazar günü (bugün) yapılacak HSYK seçimlerinden yine kamplaşmayı giderecek bir sonuç çıkmazsa farklı çözüm yollarına başvurmalıdır. Siyaset bu tür problem ve tıkanmaları aşma sanatıdır. Bizim de canımızı acıtacak olsa dahi gerekirse farklı bir düzenleme yapılmalı” dedi.