Müze Saldırısının Görüntüleri Ortaya Çıktı

Müze Saldırısının Görüntüleri Ortaya Çıktı

Çarşamba günü Tunus'ta 21 kişinin öldüğü müze saldırısına ait güvenlik kameraları görüntüleri yayınlandı.

Çoğu yabancı turist 21 kişinin silahlı saldırıda öldürüldüğü Tunus'taki Bardo Milli Müze'sindeki saldırıyı düzenleyenlerin görüntüleri yayınlandı. Güvenlik kameralarının kaydettiği görüntülerde iki silahlı saldırganın müzeye rahat bir şekilde girdikleri görülüyor.Videoda görülen kişilerin saldırıdan sonra güvenlik güçleri tarafından öldürülen Tunus vatandaşı 20 yaşındaki Yassine Laabidi ve 26 yaşındaki Hatem Khachnaoui olduğu belirtiliyor.
Saldırıyı IŞİD üstlenirken, Tunus hükümet sekreteri Refik Chelly öldürülen saldırganların geçen Aralık ayında ayrıldıkları Libya'da 'silah eğitimi' aldıklarını söyledi.
Tunus emniyet kaynaklarından alınan bilgiye göre, Kayravan'da "Selefi akıma mensup olduğundan şüphelenilen" 50 kişi gözaltına alındı. Kentin girişlerinde ve yol kavşaklarında kontrol noktaları kurulduğu belirtildi.
Başbakan Habib Sid güvenlik güçlerinin şehirlerdeki denetim ve teftiş uygulamalarını artıracağını söylemişti.
Müze baskını, Kuzey Afrika ülkesi Tunus'ta 2002'deki Djerba saldırısının ardından en kanlı saldırı.

"GÜVENLİK HATASI"
Tunus Cumhurbaşkanı Baci Kaid Sibsi, saldırıyı güvenlik hatasının kolaylaştırdığını söyledi.
Paris Match'e konuşan Sibsi, "Ortada hatalar vardı. Bu da emniyet ve istihbaratın müzenin güvenliğini sağlamada yeteri kadar sistematik olmadıklarını gösteriyor" dedi.
Ancak Sibsi, güvenlik güçlerinin yine de daha fazla kaybı önleyerek etkili bir şekilde saldırıyı sonlandırdıklarını vurguladı.
Sibsi ayrıca, Tunus'ta 10 bine yakın genç 'cihatçının' olduğunu söyledi. Sibsi, "Umutsuz, işsiz gençlik arasında, cihada çağrılar işe yaradı. Dört bin Tunuslu Suriye, Libya ve başka yerlerde cihada katıldı. 500 kadarı geri döndü ve burada tehdit oluşturuyor. Gitmelerini önlediğimiz başka beş-altı bin kişiden bahsetmiyorum bile" dedi.
'Güvenlik görevlileri kahve molasında'
Tunuslu Meclis Başkan Vekili Abdülfettah Mourou, parlamento binasının yanında bulunan Bardo Müzesi'ne yapılan saldırı esnasında, güvenlik görevlilerinin yerlerinde olmadığını ve kahve içmeye gittiklerini söyledi.
Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan Mourou, "Parlamento ve müzenin çevresinde sadece dört polisin görev yaptığını ve olay anında ikisinin kahve içmekte olduğunu öğrendim. Üçüncüsü bir şeyler atıştırmaya gitmişti, dördüncüsü de ortada yoktu" dedi.
20'si turist 3'ü Tunuslu 23 kişinin öldürüldüğü saldırıyı IŞİD üstlendi. Saldırıyla ilgili bir ses kaydı yayımlayan örgüt müze saldırısını kendilerinin düzenlediğini açıkladı. Ses kaydında, saldırıyı düzenleyen kişilerden övgüyle bahsediliyor.