Müzakerelerde Uzmaşmaya Varıldı

Müzakerelerde Uzmaşmaya Varıldı

İran ve 5+1 ülkeleri arasındaki nükleer müzakerelerde tarafların ana hatlarıyla uzlaşmaya vardığı açıklandı. İran Dışişleri Bakanı Zarif, taslak hazırlamaya başladıklarını bildirdi

İran'ın nükleer programına ilişkin 5+1 ülkeleriyle yürüttüğü müzakerelerde tarafların büyük ölçüde uzlaştığı bildirilirken, ayrıntıların açıklanacağı bir basın toplantısı için hazırlıklar başladı.

Batılı diplomatik kaynaklar, AA muhabirine yaptıkları açıklamada, müzakerelerde tarafların ana hatlarıyla uzlaşmaya vardığını ifade etti.

Diğer taraftan ABD tarafının durumu "anlaşma" olarak nitelendirmek istediğini anlatan diplomatik kaynaklar, İran tarafının ise kamuoyuna yapılacak duyuruyu "ortak açıklama ya da mutabakat" şeklinde adlandırmak istediğini belirtti.

Diplomatik kaynaklar, Batı ülkeleri ve İran arasında, basın toplantısında uzlaşmanın hangi ayrıntılarının açıklanması gerektiği konusunda da kısmi görüş ayrılıkları yaşandığını, özellikle ABD tarafının olabildiğince fazla detayın duyurulmasından yana olduğunu kaydetti.

Düzenlenecek basın toplantısı için hazırlıklar başlarken, basın mensupları açıklamanın yapılacağı alana götürüldü.

AB Dış İlişkiler Temsilcisi Mogherini

Bu arada, Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, İran ile 5+1 ülkeleri arasında yürütülen nükleer müzakerelerde ortak bir bildiri yayımlama kararı aldıklarını ve ortak hareket planının yazımına başlayacaklarını söyledi.

ABD Başkanı Barack Obama

İran ile nükleer müzarekelerde varılan uzlaşının ABD'nin "ana hedeflerini karşıladığını", "İran'ın nükleer silah geliştirmesini sağlayacak her yolu kapattığını" ve sorunu çözmede "en iyi seçeneği" sunduğunu bildirdi.