Müzakereler 2-3 aya kadar sonuçlanacak

Müzakereler 2-3 aya kadar sonuçlanacak

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, 5+1 ile devam eden müzakereler 2-3 ay içerisinde sonuçlanacağını bildirdi.

TAHRAN

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin, ülkesi ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi 5 üyesi ve Almanya’dan oluşan (5+1) ülkeleri arasında devam eden nükleer müzakerelerin 2 ya da 3 ay içerisinde sonuçlanacağını açıkladığı belirtildi.

Cumhurbaşkanı Ruhani tarafından kabul edilen Gilan Eyaleti milletvekillerinin arasında bulunan Reşt Milletvekili Cabbar Kuçekinejad, resmi haber ajansı IRNA’ya yaptığı açıklamada, cumhurbaşkanının nükleer müzakerelerin 2-3 ay içerisinde İran ekonomisi lehine sonuçlanacağını söylediğini aktardı.

Kuçekinejad, yaklaşık 1,5 saat süren görüşmede Cumhurbaşkanının, ülkenin ilerleyebilmesi için vekillerden ayrılık noktalarına odaklanmamaları ve eski sorunların geride bırakılmasını istediğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Ruhani daha önce de Mazenderan, Huzistan, Horasan Razavi, İsfahan, Alborz, Buşehr, Doğu Azerbaycan, Zencan ve Fars eyaletleri milletvekillerini kabul etmişti.

Üçüncü tur görüşmeler yapıldı

Öte yandan İran'la 5+1 ülkeleri arasında İran’ın nükleer programına ilişkin uzmanlar seviyesindeki üçüncü tur teknik görüşmeler, Cenevre'de yapıldı.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'ın Sözcüsü Michael Mann, İran ile Almanya ve BM Güvenlik Konseyi daimi üyelerinden (ABD, Fransa, Çin, Rusya, İngiltere) uzmanların Cenevre'de bugün bir araya geldiğini bildirdi.

Basına kapalı görüşmelerde, İran'ın nükleer programına ilişkin 24 Kasım'da imzalanan anlaşmanın uygulanması konusundaki teknik detayların ele alındığı öğrenildi.

İkinci turu da Cenevre'de yapılan görüşmelerin dördüncü turunun nerede gerçekleştirileceği konusunda açıklama yapılmadı.

Teknik görüşmelerin ilkine 9 Kasım’da Viyana’da başlanmış ancak 12 Kasım’da ABD Hazine Bakanlığının İran’a uygulanan yaptırımlar kapsamında yeni şirketleri kara listeye almasının ardından görüşmeler durdurulmuş ve İranlı heyet Tahran’a dönmüştü.