Musul'un Düşmesinden Maliki de Sorumlu

Musul'un Düşmesinden Maliki de Sorumlu

Musul'un düşmesiyle ilgili Irak Temsiler Meclisi tarafından hazırlanan raporda dönemin başbakanı Nuri El Maliki de sorumlu tutuluyor

Irak Temsilciler Meclisi'ndeki "Musul'un düşme nedenlerini araştıran komitenin" raporu Meclis Başkanı Selim el-Cuburi'ye teslim ettiği bildirildi. Raporda dönemin Başbakanı Nuri >El Maliki de sorumlu tutuluyor.

Meclis Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, raporu teslim aldığı belirtilen Cuburi'nin, "Kimse hukuk ve halkın sorgusundan üstün değil. Kusuru olan ve müsebbip olanları yargı cezalandıracak" dediği belirtildi. 

Açıklamaya göre, Cuburi, "Bu rapor, Irak modern tarihinin önemli ve riskli bir dönemini oluşturacak" diyerek, Musul'un IŞİD'in eline geçmesinin nedenlerini içeren raporun Meclis'in önümüzdeki açık oturumunda kamuoyuyla paylaşılacağını aktardı.

Komite üyesi Abbas el-Huzai de yaptığı açıklamada, raporda 35 siyasi, askeri ve yerel yetkilinin Musul'un düşmesinden sorumlu bulunduğu ve bunların "sanık" olarak tespit edildiğini belirtti.

"MALİKİ, SANIKLAR ARASINDA"

Iraklı Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve dönemin Başbakanı Nuri el-Maliki ve eski Musul Valisi Esil en-Nuceyfi'nin de Musul'un IŞİD eline geçmesinden sorumlu tutulduğu ve tamamlanan raporda isimlerinin "sanık" olarak yer aldığı ifade ediliyor.

Önümüzdeki günlerde açıklanması beklenen Musul raporu, mecliste okunduktan sonra yargıya teslim edilecek.