Musul'dan kaçanlar için kamplar kuruluyor/VİDEO

Musul'dan kaçanlar için kamplar kuruluyor/VİDEO

IŞİD militanlarının Musul'da kontrolü ele geçirmesi üzerine Erbil'e sığınan aileler için hazırlanan kampların yapım çalışmaları devam ediyor

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarının Musul'da kontrolü ele geçirmesi üzerine Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Erbil ve Duhok kentlerine sığınan aileler için hazırlanan kampların yapım çalışmaları sürüyor.
IKBY'deki yetkililerin verdiği bilgiye göre, Musul'dan gelenlerin karşılandığı Hazer güvenlik noktasına yakın bir yerde dün yapım çalışmasına başlanan kampta çadırlar kurulmaya başlandı. İlk etapta bu bölgede 400 çadır kurulacak. 

Birleşmiş Milletler'in de destek verdiği kampın kurulumu için iş makine zemin düzeltme çalışması yürütürken işçiler, çadır ve seyyar tuvaletleri kurdu. Bazı aileler, çadırlara yerleşti.
IKBY Dış İlişkiler Sorumlusu Yardımcısı Dindar Zebari, "İlk etapta gelen insanların sığınabileceği çadırları kurmaya başladık. Şuan 60 ile 100 arasında çadır hazırlandı. Bu sayıyı kısa sürede 400'e çıkarmayı hedefliyoruz" dedi. 
 
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı Dindar Zebari, Musul'dan Kürdistan bölgesine 500 bin kişinin göç edeceğini öngördüklerini açıkladı. Zebari, uluslararası yardım kuruluşlarından destek beklediklerini söyledi. 
IKBY'de bazı uluslararası yardım kuruluşlarının katılımıyla Musul'u terk eden sığınmacıların durumunu konu alan bir toplantı gerçekleşti. Toplantının ardından IKBY Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı Zabari bir açıklama yaptı. 

Zebari, Musul'dan kendi bölgelerine 500 bin kişinin göç edeceğini öngördüklerini dile getirdi. Toplantıda hazır bulunan Irak Göç ve Göçenler Bakan Yardımcısı'na son durumu hakkında bilgi verdiklerini ifade eden Zebari, "Çarşamba günü öğle saatlerine kadar Erbil'e gelen sığınmacı sayısı 100 bini geçti. Dohuk'a gelenlerin sayısı ise 180 bini buldu. Böyle gitmesi halinde bölgemize 500 bin sığınmacının gelebileceğini tahmin ediyoruz. Bunun için ilgili taraflardan Musullu sığınmacılara yardım ve destek talebinde bulunduk. Çünkü Kürdistan bölgesinin bu kadar sığınmacıya yardım edecek gücü yoktur" dedi.

Zebari, Duhok sınırları içinde üç, Erbil'de ise bir kampın yapıldığını sözlerine ekledi. 
Iraklı Bakan yardımcısı Abdulrezzak ise merkezi hükümetin, Kürdistan bölgesine yardım etmeye hazır olduğunu savundu. Abdurrezzak, "Kürdistan bölgesine gelen Musullu sığınmacıları yalnız bırakmayacağız. Hükümetimiz, Kürdistan bölgesine sığınan her ailenin masrafı için ilk etapta 300'er bin dinar (250 dolar) verecek" diye konuştu.