Musul'da son durum

Musul'da son durum

Musul kentinde dünden bu yana derin bir sessizlik hakim. IŞİD'in girdiği bölgelerde askeri ve teknik teçhizatını bırakarak çekilen Irak ordusu, dün Türkiye saati ile 16:10'da Musul kentinin dış mahallelerine havadan operasyon düzenledi. Musul'daki yerel k

IŞİD'in Musul ve Tikrit operasyonlarının ardından ülkenin idam edilen eski Cumhurbaşkanı Saddam Hüseyin'in kızı Regit Saddam'ın Ürdün'den Musul'a geçeceği öğrenildi. IŞİD'in Musul yönetim konseyi yetkilileri, Regıt Saddam'ın Musul'a gelmesi için güvenli yol koridoru oluşturmaya çalıştıklarını ifade ettiler. Dün itibari ile Musul'da İzzet Duri ile birlikte Regıt Saddam'ın fotoğrafları da duvarlara asılmıştı. Saddam'ın kızının Musul'a gelmesi halinde kentte hareketli saatler bekleniyor.

ABD ve Bağdat'tan gelen sert uyarılara rağmen, İran'ın ülkeye sınırlı sayıda birlik yolladığı yönündeki açıklamalar üzerine IŞİD kente olası bir operasyon durumuna karşı şehir savaşına hazırlanıyor. Operasyonlarda kente ağır zırhlı araçların girmesini önlemek için şehrin bir çok ana alteri kazıldı.

Kentin giriş çıkışları yüksek su depolarından 24 saat dikkatle izleniyor.

Musul Suriye sınır hattında da hareketli saatler yaşanıyor. IŞİD bir yandan Musul'un kontrolünü elinde tutmaya çalışırken bir yandan da elde ettiği teçhizatın bir kısmını Suriye sınır hattına taşıyor. Suriye sınır hattında atıl Koçer ve Rabia bölgeleri PYD'nin kontrolünde olduğu için bölgeye giremeyen IŞİD'in ilk aşamada Bağdat yönetimini ve Şiiler dışında Irak Kürdistan bölgesini hedef almayacağı düşünülüyor.

IŞİD kaynakları, Musul Başkonsolosluk çalışanlarımızın sağlık durumlarının iyi olduğunu belirtirken, güvenli bir yerde tutulduğunu kaydediyor.

Öte yandan, köklü Mezopotamya tarihinin tüm örneklerinin bulunduğu Musul müzesindeki bazı tarihi eserlerin yağmalandığı öğrenildi. 2003 Irak işgalinden bu yana güvenlik nedeniyle kapalı tutulan müzede çok sayıda önemli tarihi eser bulunuyordu.