Musul'a Müdahale bir Milyon İnsanı Evsiz Bırakır

Musul'a Müdahale bir Milyon İnsanı Evsiz Bırakır

Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Bağdat Yönetimi’nin önümüzdeki aylarda Musul’un IŞİD’den geri alınması için düzenlenecek askeri harekâtın 1 milyon kişiyi evinden yurdundan edebileceğinin hesaplandığını söyledi

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Bağdat ziyareti sırasında Musul'la ilgili önemli bir hatırlatmada ve uyarıda bulundu. Bakan Yılmazı, dün Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin başkenti Erbil’de Mesut Barzani ile bir araya geldi. “Türkiye hem Irak’ın hem de Irak Kürdistan Yönetiminin dostudur. Gerek Irak yönetimi, gerekse Kuzey Irak Kürt Yönetimi’nin istemiş olduğu desteği Türkiye vermektedir. Talep edildiği sürece de bu destek verilecektir” dedi. Yılmaz’a göre Bağdat yönetimi nisan ya da mayıs aylarında yapılacağı konuşulan Musul’u IŞİD’den geri alma harekâtının 1 milyon mülteci yaratabileceğini hesaplıyor.

Barzani ile görüşmesinden önce Yılmaz, Erbil’den helikopterle Türk subaylarının Peşmergeleri eğittiği Diyana Askeri Kampı’nı ziyaret etti. Hem Irak’ta hem de Kürt bölgesinde huzur, refah ve barış istediklerini dile getiren Yılmaz, “Irak’ın huzur ve refahını sağlamak için birlikte çalışmak lazım. Ayrılıkların üzerinde durmamak lazım. Ortak hedeflerimize odaklanmalıyız” diye konuştu.

TÜRKİYE'YE KARŞI OLMAZ

Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada Peşmerge’ye eğitim verdiklerini ve “eğit donat”ı uyguladıklarını aktaran Yılmaz, “Aynı uygulamanın Irak silahlı kuvvetler için de geçerli olduğunu beyan ettik” diye konuştu. Milli Savunma Bakanı Yılmaz, Irak Başbakanı Haydar el-İbadi ile görüşmesine değinerek, şöyle devam etti: “İbadi, Türkiye ile ilişkilerini geliştirme yolunda apaçık iradesini ortaya koydu. Irak’taki herhangi bir grubun veya yapılanmanın Türkiye’ye karşı bir tehdit oluşturumasına izin vermeyeceklerini çok açık şekilde beyan etti ve bundan dolayı kendisine teşekkür ettik.”

YARDIM İSTEDİLER

Yılmaz, Musul operasyonu sırasında Türkiye’nin insani yardım noktasında destek olması için Irak Savunma Bakanı Ubeydi’nin kendilerinden talepte bulunduğunu ifade ederek, şöyle konuştu: “Ubeydi, Musul’a saldırı başladığında 1 milyona yakın insanın yerinden yurdundan olabileceğini ve kuzeye doğru gidebileceğini söyledi. Irak içerisinde yer değiştirmek zorunda kalan Iraklılara insani yardım konusunda Türkiye’nin desteğini talep etti. Biz bu desteği vereceğimizi açıkça belirttik. İyi gününde de kötü gününde de Irak’ın yanındayız.”

Irak’taki IŞİD saldırılarından mağdur olan bir diğer halkın da Türkmenler olduğunu dile getiren Bakan Yılmaz, her türlü desteğin verildiğini söyledi.

DÜNYA BÜLTENİ