Musul  Operasyonu Başlamak Üzere

Musul Operasyonu Başlamak Üzere

ABD ile Irak’ın bir süredir konuştuğu Musul operasyonunun detayları belli oldu. Operasyona Türkiye de katılmak istiyor.

Operasyon için ABD, Irak’a 600 asker takviyesinde bulunmuştu. ABD’nin ülkede yaklaşık 5 bine yakın askerinin olduğu biliniyor.

Habertürk’ten Bahar Bakır’ın haberine göre kenti IŞİD’ten temizlemek için 15 bin yerli savaşçı görev yapacak. 20-25 bin Irak ordusu askeri de operasyonda yer alacak. Birlikler, operasyonun tamamlanmasının ardından Musul’un güvenliğini sağlayacak.

Operasyona Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Kürtleri de katılacak ancak muharip güç olarak Musul’un şehir merkezine girmeyecek, sadece Irak askerlerinin geçişine yardımcı olacak.

Operasyon, Musul’un batısında sürecek

Operasyon kapsamında IŞİD’in Musul’un batısına doğru sürülmesi ve temizliğin bu bölgede sürdürülmesi planlanıyor.

Ancak operasyon sebebiyle halkın Musul’u terk etmesi halinde ciddi bir insani kriz yaşanabileceği düşünülüyor. Şehirde yaşayan 2 milyon kişinin yerinden olmaması için değişik formüller üzerinde duruluyor.

Türkiye’nin çekinceleri var

Musul operasyonu ile ilgili Türkiye, İran’ın etkisinde olan Iraklı Şii milislerin şehre girmesini istemiyor. Ayrıca Telafer’deki Şii ve Sünni Türkmenler arasında mezhepsel çatışma doğmasından endişe ediyor.

Irak, Türkiye’yi istemiyor

Yine de Türkiye, Musul’un IŞİD’den temizlenmesini ‘tarihi sorumluluk’ olarak niteliyor ve ‘Türkmen dayanışması’ çerçevesinde operasyona katılmak istiyor ancak devam eden ‘Başika krizi’ yüzünden Irak bu talebe karşı çıkıyor ve Türkiye’nin mezhepçilik yaptığını savunuyor.