Musul işgalinde son durum ne?

Musul işgalinde son durum ne?

Irak'da yaşanan olayları yerinden takip eden Nevzat Çiçek, Musul işgalindeki son durumu değerlendirdi.

İHH İnsani Yardım Vakfı yetkilileri ile birlikte Musul'dan Irak Kürdistan bölgesine göç eden Musullular'ın durumunu yerinde inceleyen Timeturk Genel Yayın Yönetmeni Nevzat Çiçek Musul'daki son durumu anlattı. Çiçek, ''Kerkük'te bir tarafta Barzani Pesmergeleri Arap kısmında da İŞİD var'' dedi.  Kürdistan bölgesi Peşmerge Bakanı Kürdistan sınırlarının güvenliği sağlanana kadar geri adim atmayacagız dediğini aktaran Nevzat Çiçek, Musul'dan göç edenlerin bir kısmı Musul'a dönmeye başladığını aktardı. Çiçek, ''Irak ordusu sadece Musul'da degil bir çok Sunni bölgeden çekildi.  Musul'u terk eden Şii üst düzey askerler Erbil'den Bağdat'a hava yolu ile gectiler' dedi.

HALK NEDEN KAÇIYOR?

2005'te Irak'taki anlasmayıi tekrar okunmasının gerektiğini belirten Çiçek, '' İŞİD'in Baas destegi ve komuta kademesinin büyük bir kısmı eski Saddam askerleri olayı bir de buradan okumak lazım özellilkle İzzet El Duri. IŞİD, Suriye'de yaptığınıi Musul'da yapamIyor. Çünkü aşiretsel bağ çok güçlü ve en büyük asiret IŞİD'e destek verdi. Sanırım Samarra Aşireti. IŞİD, Maliki'ye karşıi savaştığının özellikle altınıi çiziyor ve bu da Sunni bölgelerde destek görüyor. Halk Musul'u terk ederken, büyük oranda İŞİD korkusundan ziyade Malikin'in Ambar, Felluce, Samara ve Ramadi gibi katliam yapacagından korktu. Peşmerge kuvvetleri büyük oranda Kürdistan sinirlerini koruyor ve talep gelmesi halinda Rabia gibi Arap bölgeleri de korumaya başladı. Irak'ın önünde iki yol var ya Maliki yönetimi biırakacak çogulcu. Mezhebi olmayan biri gelecek ya da Irak üçe bölünecek. 

IRAK ÜÇE BÖLÜNEBİLİR

Irak, Şii, Sunni, Arap ve Kürt olmak üzere üçe bölünebilir. Kerkük'ün statüsü BM ile çüzülür deniyor ileride Kürtlerle Sunni Araplar birleşir. Irak Sunni Alimler birliğinin de dediği gibi halk İŞİD'e değil Maliki karşı mücadeleye destek veriyor. Musul'u aşiretlerden okumalıyız.