Müslümanların Haklarını Savunma Sözü

Müslümanların Haklarını Savunma Sözü

Birleşik Krallık'taki seçimde İskoç Ulusal Partisi'nin ilk Müslüman kadın milletvekili seçilen Sheikh, Müslümanların sesini duyurmak ve haklarını savunmak için çalışacağını belirtti.

Ayrılıkçı İskoç Ulusal Partisi (SNP) 7 Mayıs'ta Birleşik Krallık'taki genel seçimde büyük başarı elde ederek İngiliz Parlamentosu'ndaki milletvekili sayısını 6'dan 56'ya çıkardı. Parlamentoya giren SNP milletvekilleri arasında bulunan partinin ilk Müslüman kadın milletvekili Tasmina Ahmed Sheikh, yeni dönemdeki hedeflerini anlattı.

İskoçya'daki Ochil ve Güney Perthshire bölgesinde İşçi Partili rakibini yaklaşık 10 bin oy farkla geride bırakan Sheikh, İngiliz Parlamentosuna seçilmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "İskoçya'dan parlamentoya seçilen ilk Müslüman kadınım. Bu harika. İşçi Partisi bölgemde koltuğunu kaybetti. İskoçya'da seçilerek göreve gelen tek Müslüman temsilci şu anda benim" dedi. 

Kadınların siyasete daha fazla katılmaları için her zaman çalışmalar yürüttüğünü dile getiren 44 yaşındaki Sheikh, Müslüman toplumun sesini duyurmak için de çalışacağını söyledi. Sheikh, "Sadece İskoçya'daki değil, tüm Birleşik Krallık'taki Müslüman topluluklarla irtibatta olmayı umuyorum. Müslüman toplumun beni eşitlik, adalet ve refah için haklarını savunacak bir irtibat noktası olarak görmelerini umuyorum. Seçim daha birkaç gün önce yapıldı ancak Müslüman toplumla iletişime geçmek için sabırsızlanıyorum. Umarım onlar da bana ulaşırlar" diye konuştu. 

"Muhafazakarları zorlayacağız"

Pakistan asıllı Tasmina Ahmed Sheikh, önümüzdeki dönemin gündemine ilişkin olarak ise, seçim sonucu tek başına iktidar olan David Cameron liderliğindeki "Muhafazakar Parti'yi zorlayacakları" söyledi.

Birleşik Krallık'taki genel seçim sonucu parlamentoya giren 8 Müslüman kadın milletvekilinden biri olan Sheikh, İskoçların yeni bir bağımsızlık referandumuna yönelik bakış açısına ilişkin olarak da, "Referandum kısa bir süre önce yapıldı. İskoç halkı diyeceğini dedi" değerlendirmesinde bulundu.

Nüfusun yüzde 4,4'ü Müslüman

1970 doğumlu iş kadını ve eski oyuncu Sheikh, 16 yaşında üyesi olduğu Muhafazakar Parti'de gençlik ve kadın kollarında çeşitli pozisyonlarda görev aldıktan sonra 2000 yılında partiden ayrılarak SNP'ye geçti. 4 çocuk annesi Sheikh, İskoçya'daki referandumda bağımsızlığa destek veren kampanyalarda aktif rol aldı. Tasmina Ahmed Sheikh geçen yıl yapılan Avrupa Parlamentosu seçimlerinde SNP'den adaylığı koymuş ancak seçilememişti.

Birleşik Krallık'ta geçen hafta yapılan genel seçim sonucu İngiliz Parlamentosuna 8'i kadın toplam 13 Müslüman milletvekili girdi. 2010'da yapılan bir önceki genel seçimde ise 8 Müslüman milletvekili parlamentoya seçilmişti. Birleşik Krallık'ta yaklaşık 2 milyon 800 bin Müslüman yaşıyor. Bu rakam nüfusun yüzde 4,4'ünü oluşturuyor. (AA)