Müslümanları katledenler cezasız kaldı

Müslümanları katledenler cezasız kaldı

İki yıl önce bir yolcu otobüsüne düzenlenen saldırıda 10 Müslümanı linç eden 7 kişinin cezaları verildi ancak hala mahkemeye çıkarılmadı.

nsan Hakları İzleme Örgütü, iki yıl önce bir yolcu otobüsüne düzenlenen saldırıda 10 Müslümanın linç edilerek öldürülmesine neden olan 7 kişi hakkında 7 yıl hapis cezası verilmesine rağmen saldırganların birçoğunun adalet karşısına çıkarılmadığını belirtti.
Örgütün Asya Direktörü Phil Robertson, saldırıyı düzenleyen grubun hepsinin ölümlerle bağlantısı bulunduğuna yönelik çok açık ve net kanıtlar olduğunu kaydetti.
Saldırı sonrasında gözaltına alınan kişilere ne olduğunu soran Robertson, olayın polis barikatlarına yakın bir bölgede meydana gelmesinin ise soru işaretlerine yol açtığını söyledi.
Örgüt, hükümeti özellikle Müslümanlara yönelik şiddete neden olan sorumluların adalet karşısına çıkarılmaması konusunda eleştiriyor. Olayın ardından polisin Müslümanların linç edilmesiyle ilgili 30 kişiyi gözaltına almasına rağmen neden sadece 7 kişiye ceza verildiği bilinmiyor.
Myanmar'da iki yıl önce Müslümanların Budist bir kıza tecavüz ettikten sonra öldürdüğü iddiaları üzerine bir grup Budist, Müslümanları taşıyan bir otobüsü durdurmuş, 10 Müslümanı linç ederek öldürmüştü. Myanmar'da mahkeme geçen hafta, 2012'de 10 Müslümanın ölümüne neden olduğu gerekçesiyle 7 kişiyi 7 yıl hapis cezası vermişti.
Myanmar'da 2012 yılından bu yana meydana gelen ve Müslümanları hedef alan şiddet olaylarında, 200 kişi öldü, 140 bin kişi evsiz kaldı. BM tarafından "eziyet gören dini azınlık" kabul edilen yaklaşık 1 milyon 300 bin Rohingya Müslümanı, ülkenin batısındaki Arakan eyaletinin başkenti Sittwe yakınlarındaki derme çatma kamplarda yaşıyor.