Müslümanlara Aşırılık Anketi

Müslümanlara Aşırılık Anketi

Londra'daki bazı okullarda öğrencilerin aşırılık ve radikalleşmeye eğilimleri olup olmadığının anlaşılması için anket yapıldı.

İngiltere'deki aşırılıkla mücadele çalışmaları çerçevesinde ülkedeki bazı okullarda radikalleşme eğilimleri olup olmadığının anlaşılması için Müslüman öğrencilere anket yapıldığı ortaya çıktı.
Avrupa Komisyonu tarafından finanse edilen anketler "Güven ve entegrasyon aracılığıyla esneklik inşa etme (BRIT)" programı çerçevesinde, bölgesindeki pilot okullarda uygulamaya koyan başkent Londra'daki Walthamshow Belediyesi, İngiltere'deki Müslüman toplumun tepkisine neden oldu.
Özellikle Müslüman ailelerin çocuklarının radikalleşmeye eğilimleri olup olmadığının anlaşılması ve eğilimi olanların da radikalleşmesinin önlenmesi için uygulandığı iddia edilen anket kapsamında bölgedeki Buxton İlkoğretim Okulu'nda okuyan ve yaşları 9-11 arasında değişen öğrencilerden görüşlerini belirtmeleri istendi. Çocuklara "katılıp" "katılmadıklarını" işaretlemeleri istenilen anket metninde şu ifadeler yer alıyor:
""Benim inancım dışından olan insanlar da benim kadar iyi insanlardır", "Eğer başka bir öğrenci inancımla dalga geçerse, canını yakmak pahasına bile olsa onu durdurmaya çalışırım", "Bir tek benim dinimin doğru olduğuna inanıyorum", "Bir başka ırk veya dinden birisiyle evlenmek normaldir", "Başka bir din veya ırktan kişi yan komşumuz olursa, bu durumdan rahatsız olurum", "İngiliz halkının çoğunun ırkıma veya dinime saygı duyduğunu düşünüyorum.""
AİLELER ENDİŞELİ

Bazı aileler, fikirlerini beyan etmeleri halinde çocuklarının hükümetin izleme programına dahil edilmesi riski altında bulunduğundan endişe duyuyarken, uygulama İngiltere'deki Müslüman toplumun tepkisini çekti.
Merkezi İngiltere'de bulunan İslam İnsan Hakları Komisyonu (IHRC) anketten dolayı dehşete kapıldıklarını belirterek, "Müslüman çocukların çoğunlukta olduğu Buxton Okulu'nda öğrencilerden cevaplandırmaları istenilen soruların sözde aşırılık eğilimi çerçevesinde oluşturuldukları görülüyor. Bu anketin, hükümetin radikalleşmeyle mücadele programının bir parçası olduğu düşünülüyor" ifadesine yer verildi.