'Müslümanlar Bölgenin Asli Unsurlarıdır'

'Müslümanlar Bölgenin Asli Unsurlarıdır'

“Kürt Meselesine İslami Çözüm” adı altında Diyarbakır’da düzenlenen çalıştay sonrası değerlendirmelerde bulunan Sivil Toplum Kuruluşları, meselenin çözümü noktasında bölgenin asli unsurları olan Müslümanların muhatap alınması gerektiğinin yapılan çalıştay

Kürt Meselesine İslami Çözüm” adı altında Diyarbakır’da düzenlenen ve 3 bin 500 STK’nın destek vererek, 600 delege ile katılım sağladığı çalıştay sonrası değerlendirmelerde bulunan Sivil Toplum Kuruluşları, çalıştay sonrası açıklanan sonuç bildirgesi hakkında İlke Haber Ajansına değerlendirmelerde bulundu.

“Kürt Meselesine İslami Çözüm” adı altında Diyarbakır’da düzenlenen çalıştay sonrasında değerlendirmelerde bulunan Sivil Toplum Kuruluşları, açıklanan sonuç bildirgesinin sorunun çözümü için atılacak sağlam bir adım olduğunu belirterek yetkililerin bu konuda atması gereken adımları geciktirmeden yerine getirmesinin yaşanabilecek muhtemel sorunlarında önüne geçeceğini söyledi.

 “Müslümanlar birlik olarak hareket etmedikleri için çıkmaza saplandı”

Müslümanların geçmişten bugüne kadar attıkları adımlarla hep insanlığa hizmet ettiklerini belirten İhvan Der Başkanı Hüseyin Solmuş, Müslümanların birlik olarak hareket etmedikleri için umutsuzluğa ve çıkmaza saplandıklarını söyledi.

Solmuş, Kürt meselesine yönelik yapılan İslami Çözüm Çalıştay ile beraber bu algının büyük oranda ortadan kalkacağını umut ettiklerini söyledi.

Çalıştay’ın Kürtlerin ve Türklerin beraber iş yapabilecekleri, bir araya gelip dertlerini paylaşabilecekleri, mesajlarını beraber haykırabilecekleri bir zemin hazırladığını söyleyen Solmuş, “Belki de Cumhuriyet tarihinde, bu güne kadar Kürt Meselesi ve Kürdistan’la ilgili meselelerde sesleri cılız çıkan Müslümanların, bu meseledeki en önemli çıkışı olmuştur bu çalıştay.” ifadelerini kullandı.

“PKK/HDP bütün Kürtleri temsil edemez”

Çalıştay’ın ileriye dönük atılacak büyük adımların ilk adımı olduğunu ve bölge Müslümanlarının bununla yetinmemeleri gerektiğini belirten Solmuş, çalıştayın temsiliyet noktasında da büyük bir boşluğu dolduracağını söyledi.

Solmuş, “PKK, HDP ve Kandil bütün Kürtleri temsil edemez. Bu bölgede, seçimlerde çıkan sonuç ortada. Bizler de hükümete Kürtlerin fıtri haklarını kendilerine iade etmelerini, Kürt Meselesinin çözümünde de meselenin asli unsurlarını yani bir bütün olarak Kürt halkını, bölgenin sivil toplum kuruluşlarını, akil insanlarını, kanaat önderlerini, Alimlerini ve medreselerini dikkate alma almalarını talep ediyoruz. Eğer böyle olursa, sıhhatli bir yol alınır.” dedi.

“Bölgenin aslının İslam olduğuna tarih şahittir”

Diyarbakır da 7-8 Mart tarihlerinde yapılan Kürt Meselesine İslami Çözüm Çalıştayının sonucu olarak hükümetin, Kürt Meselesinde muhatap olarak Müslümanlarında var olduğunu görmesi gerektiğini belirten Solmuş, Kürdistan coğrafyasının aslının İslam ve asıl muhatapların ise Müslümanlar olduğuna dikkat çekti.

Bölgede PKK/HDP’nin tekçi bir dayatmasının yaşandığına vurgu yapan Solmuş, yaşanan olayların tahammülsüzlükten kaynaklandığını belirterek PKK/HDP zihniyetinin başkasına tahammül etmeyişinin büyük bir yanlış olduğunu söyledi.

Solmuş,  “Herkesin birbirine tahammül edeceği, herkesin kendi siyasi görüşünü en özgür bir şekilde hür bir şekilde ifade ederek yaşayabileceği, konuşabileceği, seslendirebileceği bir ortamın oluşması, çözümü getirir.” dedi.  (M. Sıddık Bilge – İLKHA )