Müslüman STK'lardan Boko Haram'a kınama

Müslüman STK'lardan Boko Haram'a kınama

Dünya Müslüman Alimler Birliğinin dünkü açıklamasının ardından ABD'deki Müslüman sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de bir açıklama yaparak Boko Haram'ın kız kaçırma eylemlerini kınadı ve bunun İslam'la bir alakası olmadığını duyurdu

Boko Haram'ın Nijerya'da 14 Nisan günü 200 kız öğrenciyi kaçırmasının ardından örgüte tepki yağmaya başladı. Dün Yusuf el Karadavi liderliğindeki Dünya Müslüman Alimler Birliği'nin yaptığı açıklamanın ardından Amerika Birleşik Devletleri'ndeki (ABD) Müslüman kuruluşlardan da benzer bir açıklama ve kınama geldi.

ABD'deki İslami STK'lar, Amerikan İslam İlişkileri Konseyi (CAIR) çatısı altında bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada Boko Haram'ın kız kaçırma eylemleri sert bir dille kınandı ve bu eylemlerin İslam'la bir alakası olmadığı belirtildi.

ABD'deki Ulus Camii (Muhammed Mescidi)'nin lideri İmam Talib Şerif, Boko Haram'ın eylemlerini sert bir dille kınadı ve kaçırılan 200 kız öğrencinin sağ salim teslim edilmesi için çağrıda bulundu. Talib Şerif'in liderliğini yaptığı kuruluş bir zamanlar Malcom X'in de liderliğini yaptığı önemli bir kuruluş olarak biliniyor.

Talib Şerif, "Boko Haram'ın yaptığı eylem İslam'da asıl Haram olan şeydir. Onlar İslam'ın kurallarını çiğneyerek kendilerini nasıl İslam'ın temsilcisi olarak gösterme cüretinde bulunabilirler? Kur'an-ı Kerim'de kadınların kendilerinin ve hayatlarının korunmasına dikkat edilmesi gerektiği yazıyor. Birçok ayette, erkeklerin kadınları koruması emrediliyor, ancak Boko Haram koruyan değil, kendisinden sakınılması gereken bir grup olarak karşımıza çıkıyor" ifadelerini kullandı. 

Açıklama yapan İslami kuruluşların temsilcilerinin kullandıkları ortak ifadeler "Boko Haram İslam'ın barışı emreden kurallarını görmezden geliyor. Müslümanların ilim öğrenmesi Kur'an'da emrediliyor. Boko Haram ise eğitimi engellemeye çalışıyor. Yaptıkları İslami değil." olarak duyuruldu.

Açıklamalarda bir an önce kaçırılan kız öğrencilerinin teslim edilmesi yönünde çağrılar yapıldı. Dün Karadavi'nin açıklamasında da kaçırılan kızların teslim edilmesi çağrısı yapılmıştı.

Diğer yandan dünya çapında başlatılan "Kızlarımızı bize geri verin" kampanyasına birçok kişi destek verdi. Destek verenler arasında ABD Başkanı Barack Obama'nın eşi Michelle Obama da yer alıyordu.