Mehmet GÖKTAŞ

Mehmet GÖKTAŞ

Müslüman kalmanın en kolay ve kestirme yolu

“Müslümanca kalabilmek için ne yapmalıyız?” diye sordu bir kardeş. Benzer sorulara çokça muhatap olduğum için üzerinde çok düşünmüşümdür.

Müslümanca bir hayat sürebilmenin en kolay ve kestirme yolu; Müslümanlarla beraber olmaktır. En basitinden, Müslüman bir fert olarak birlikte olduğumuz, aile isek gidiş geliş yaptığımız, öğrenci isek sınıfımızda, işyerimizde mutlaka bizim gibi birilerini bulmak ve onlardan ayrılmamaktır.

Eğer bunu yapıyorsak Müslümanca bir hayat için barajı aşmışız demektir. Her şeyden önce eriyip gitme tehlikesini atlatmışız demektir. Müslümanlarla irtibatı kestiğimiz an Allah korusun yutulmaya, eriyip kaybolmaya hazırız demektir ki, bunun örneklerini çok görüyoruz.

Evet, en basit bir beraberlik bizleri tahmin edemeyeceğimiz nice günahlardan uzak tutacağı gibi nice salih amellere yöneltecektir.

Siz bu beraberliği bir de derslerle, tefsirle, hadisle, siyretle ve benzer okumalarla taçlandırırsanız nûrun alâ nûr olur.

O halde kendimiz buna dikkat etmemiz gerektiği gibi Müslümanlardan uzak kalmış, yalnızlaşmış kardeşlerimize bu anlamda sahip çıkmalıyız. Kendimiz onlarla beraber olma imkanına sahip değilsek bile onlara yakın olan birilerini bulup bağlantı kurmalarını sağlamalıyız. Aileleri ailelerle tanıştırıp gidiş gelişler başlatmalıyız.

Dikkat ederseniz gerek Avrupa’ya gidenlerimizden, gerek Türkiye’nin büyük şehirlerine göç edenlerimizden Müslümanca bir hayat sürdürenlerin tamamına yakını böyle yaptıklarından dolayı kazanmaktadırlar.

Hatta uzun yıllar görmediğimiz ve İslami bir çizgiye geleceğini hiç ummadığımız birilerini Müslümanca bir hayatın içinde görüyoruz, sebebini araştırdığımızda edindikleri dostlarından kaynaklandığını öğreniyoruz.

Bu anlamda çocuklarının Müslümanca bir hayatının olması için çırpınan anne babalara da aynı kolay yolu tavsiye ediyoruz; Çocuklarınıza güzel arkadaşlar bulmaya çalışın, bu anlamda uzaktan yönlendirmeler yapın. Edindiği kötü arkadaşlarından soyutlamaya çalışın.

Sözün kısası, eğer sizin ve çocuklarınızın güzel arkadaşları varsa Allah’ın izniyle korkuyu atlatmışsınız demektir. Bundan sonrası yeni mesafeler almanız için yapacağınız çalışmalara bağlıdır.

Bu yazı toplam 926 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar