Müslüman Ermeni Aile Rusya’ya İade Edilecek!

Müslüman Ermeni Aile Rusya’ya İade Edilecek!

Rusya'da yaşayan Ermeni asıllı aile, İslam’ı seçtikten sonra devlet tarafından taciz edilince ülkesini terk etmek zorunda kaldı. Türkiye’ye sığınan ailenin, Rusya'ya iade edilmek üzere olduğu öğrenildi.

Rusya'da yaşayan Ermeni asıllı Chnavanian ailesi, İslam'ı seçtikten sonra önce aileleri tarafından ardından da Rusya devletinin güvenlik güçleri tarafından taciz edildiler. Rusya'da yaşayamayacaklarını anlayınca Türkiye'ye göç eden ailenin Moskova peşini bırakmadı. Müslüman olduktan sonra Muhammet adını alan Albert Chnavanian, şimdi vizesini uzatmak için gittiği Sarp Sınır Kapısı’nda Rusya'ya iade edilmeyi bekliyor.

“Türkiyeli yetkililer duyarlı olsun”

Türkiye'ye sığındıktan sonra aileye destek veren İnsan Hakları ve İnsani Yardım Örgütü İmkân Der, Müslüman olan Ermeni aile ve Muhammet Chnavanian için duyarlılık çağrısı yaptı. Yetkililerden Chnavanian'ı Rusya'ya iade etmemelerini talep eden Dernek Başkanı Murat Özer, “Muhammet, iki kız çocuğu ile Türkiye'de yaşıyor. Biz, aile İslam’ı seçtikten sonra Fatih Müftülüğüne giderek kelime-i şehadet getirmelerine de şahitlik etmiştik. Şimdi Muhammet, Rusya'ya verilirse hayatı tehlikeye girer. Sınırdaki güvenlik görevlileri iltica başvurusunu kabul etmiyorlar. Bu uygulama da Cenevre Sözleşmesi’ne ve Türkiye'nin iç hukukuna aykırı, keyfi bir uygulamadır.” dedi.

Ailenin İslam’ı seçme serüveni ve sonrası ise şöyle aktarıldı:

Chnavanian ailesi 1915 yılında yaşanan Ermeni tehciri sırasında Ardahan'ın Hanak ilçesinin Sevimli köyünden, o dönem Sovyetler Birliği'nin hâkimiyetindeki Gürcistan'a göçtü.
Albert Chnavanian ise 1986 yılında Rusya'da dünyaya geldi. Yükseköğretimini Stavrapol Üniversitesinde tamamlayan ve göz doktoru olarak mezun olan Chnavanian, kısa bir süre sonra dinler üzerinde araştırmalar yapmaya başladı. Kafkasyalı Müslümanlarla tanışan Albert Chnavaian'ın İslam'a olan ilgisi artarak devam etti.

Anadolu'dan 100 yıl önce göç etmiş olmalarına rağmen evlerinde Ermenicenin yanı sıra Türkçe de konuşulan ailede, Chnavanian Anadolu şivesiyle Türkçe de öğrendi, kısa bir süre sonra ise eşiyle birlikte Türkiye'ye geldi.

Eşinin de İslam dinini benimsemesi üzerine ailece İstanbul Fatih Müftülüğüne giderek Müslüman olmak istediklerini belirten aile, Fatih Müftüsü İrfan Üstündağ'ın huzurunda Kelime-i Şehadet getirerek Müslüman oldu. Çift çocuklarına da Ayşe ve Asiye isimlerini verdi.

“Mısır’a gitti darbe olunca yeniden Türkiye’ye sığındı”

Müslüman olan Chnavanian ailesi Türkiye'de bir süre ikamet ettikten sonra Müslüman Kardeşlerin iktidara gelmesinden sonra Mısır'a gitmeye karar verdi fakat kısa bir süre sonra Mısır'da darbe olunca tekrar Türkiye’ye döndü.

Sığınma talebi ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’a mektup yazmışlar

Chnavanian, turist vizesi ile Türkiye'de bulunduğu ve gidecek başka bir yeri kalmadığı için o dönemde Başbakan olan Recep Tayyib Erdoğan'a mektup yazarak ailesiyle Türkiye'de yaşamak istediğini bildirdi.
Aylar geçmesine rağmen cevap alamayan ve ikamet süresi dolmak üzere olan Chnavaian, Türkiye'ye giriş çıkış yapabilmek için Artvin'in Sarp Sınır Kapısı’ndan Gürcistan'a gitmek istedi. Fakat Rusya, Muhammet'in ve ailesinin Müslüman olmasından sonra yaptığı takibatı devam ettirdiğinden ve Muhammet hakkında “Suç işleme eğilimi” olabileceği iddiasıyla yeşil bülten çıkartıldığından Gürcistan da Muhammet'e ülkeye giriş izni verilmedi.

İki ülke arasındaki tampon bölgede kalan Muhammet, yeniden Türkiye sınırına gelerek sığınmak istediğini beyan etse de “iltica başvurusu” alınmadı.

Şu anda Rusya'ya iade işlemleri için Artvin Yabancılar Şubesinde bulunan Albert (Muhammed) Chnavaian'ın eşi Julia (Fatma) da iki kızıyla ortada kaldıklarını ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan atalarının toprakları olan Türkiye'de yaşamalarına müsaade etmelerini dilediğini söyledi.

Öte yandan, Rusya'da daha önce de İslamiyet'i seçtikten sonra İslam ilimlerini öğrenip imam olan Arthur Manukyan adlı bir Ermeni de kimliği belirsiz kişilerce suikasta uğramış ve öldürülmüştü.

(Erkan Yavuz-İLKHA)