MÜSİAD'danErken Seçim Uyarısı

MÜSİAD'danErken Seçim Uyarısı

MÜSİAD Başkanı Olpak, muhtemel bir erken seçimde Türkiye'nin bir yıl daha kaybedeceğini bunun da ekonomiye olumsuz yönde yansıyacağını söyledi. Olpak, şu an da bile Ankara'da bürokrasinin tıkandığını ima etti

Seçim sonrası ortaya çıkan belirsizlik en çok iş dünyasını endişelendiriyor. Geçen hafta Ankara'ya bir çıkarma yapan iş dünyası mevcut imkanların değerlendirilerek en kısa zamanda bir hükümet kurulmasını istiyor. Ankara'da çeşitli temaslarda bulunan kuruluşlardan biri de MÜSİAD'dı. 

Konuyla Hürriyet Gazetesi'ne konuşan MÜSİAD Başkanı Nail Olpak, Türkiye'nin bir an önce hükümete kavuşmasını gerektiğini belirterek erken seçime gidilmemesi gerektiğini söyledi. 

Ekonominin şu an durağan olduğunu ancak muhtemel bir erken seçim durumundan durumun olumsuza doğru gidebileceği uyarısında bulunan MÜSİAD Başkanı Olpak, "Sırf ekonomik perspektiften bakınca bile erken seçimi öncelik görmüyorum. Geçen seneki seçimlere rağmen ekonomimiz dünya ekonomisine göre iyi gitti. Ama her şeyin bir sonu var." dedi. 

Olpak, muhtemel erken seçimin sonuçlarıyla ilgili olarak "Bir defa mevcut parametreler değiştirilmeden gidilecek bir erken seçimin yanlış olduğunu düşünüyoruz. Siz aynı Seçim Kanunu’yla giderseniz, bir de koalisyona yönelik iyi niyet ve gayret ortaya koymazsanız farklı bir sonuç çıkacağı kanaatinde değilim. İkincisi tespitinize aynen katılırım; evet bir krizimiz yok ama durağanlık var. Erken seçim dediğinizde bu en erken 15 Kasım. Sonuçları açıklanacak, yeni hükümet kurulacak, geldi aralık. 2015 yılını kaybettik. Hatta daha zor koalisyonlar bile çıkabilir. Bu da 2016’nın bile kaybedileceği anlamına gelir. Sırf ekonomik perspektiften bakınca bile erken seçimi öncelik görmüyorum. Geçen seneki seçimlere rağmen ekonomimiz dünya ekonomisine göre iyi gitti. Ama her şeyin bir sonu var. Kriz yok ama etrafımız da güllük gülistanlık değil. Mesela şu anda güneyde bir şeyler oluyor. Yunanistan iflas edecek mi belli değil. Böyle bir ortam içinde benim ekonomim sağlam diye işi uzatma hakkına sahip olmadığımızı düşünüyorum. Bunu siyasi partilerimize de söyledik; uzatırsanız hanginiz göreve gelirseniz gelin tıkanmış bir sistemin başına geleceksiniz. Bürokrasi şu anda Ankara’da beklemede. Kim imza atar ki şu anda?" diye konuştu. 

KOALİSYON İHTİMALLERİ

MÜSİAD Başkanı Olpak, muhtemel koalisyon seçenekleriyle ilgili ise şunları söyledi: Ben şube başkanlarıma bu fotoğraf konusunda ne düşündüklerini sordum. Dediler ki ‘Bu tablonun içinden daha kolay sonuçlanabilecek koalisyon formülü AK Parti-MHP’dir. Buna göre daha zor sonuçlanabilecek olan AK Parti-CHP’dir ama zorlukları olmakla birlikte gerçekleşebilirse daha yaygın ve ömrü itibarıyla daha doğru bir koalisyon olabilir. AK Parti-HDP koalisyonunu da göz ardı etmemek lazım. HDP de Türkiye partisi oldum iddiasında bir partidir. Öncelik olarak da ilkesiz değil ama hızlı bir şekilde kurulması önemlidir. Bu Meclis’ten bir koalisyon çıkarılması önemlidir. Hatta birkaç üyemiz ‘Koalisyon için süre konulsun’ dediler. En az iki sene olmalı diye talepler geldi. Erken seçim amaçlı koalisyon istemiyoruz.’ Biz bu tespitleri Sayın Cumhurbaşkanı ve 3 siyasi parti lideri ile yaptığımız görüşmelerde aynı netlikte paylaştık. Bizim tabanımızın olayı böyle gördüğünü söyledik.

MHP'NİN RANDEVU VERMEMESİ 

Ankara'daki ziyaretleri sırasında sadece MHP'den randevu alamayan MÜSİAD Başkanı Olpak, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: Biz 5 kurumdan randevu isteyip kim önce randevu verirse o sırayla gitmek üzere yola çıktık. Hiyerarşik bir bakış açımız yok. Ben ilk önce MHP genel başkan yardımcılarından birisine ulaşabildim. Sonra CHP Genel Başkan Yardımcısı Enis Bey’e (Berberoğlu) ulaştım. Başbakanlığa, Cumhurbaşkanlığına ulaştık. Arkadaşlarımız HDP özel kalemine ulaştılar. İlk geri dönüş Sayın Cumhurbaşkanı’ndan geldi. Bizim önceliğimiz değildi. Daha sonra Sayın Davutoğlu’ndan, sonra CHP’den, sonra da HDP’den randevu için yanıt geldi. Telefonuma ilk çıkan MHP’ydi “Genel Başkanımıza iletelim. Bir yoğunluk içindeyiz, biz sizi arayacağız” dediler. Şu ana kadar oradan bir geri dönüş olmuş değil. Hassas bir dönemden geçiyoruz. Bu dönemde bu tür yorumlar yapmayı ben arzu etmem. Tavır olarak bakarsak, neyimiz yanlıştır ben bilmiyorum.

Olpak, Ak Parti'ye yakın oldukları için kendilerine randevu verilmemiş olabileceği yorumları üzerine ise "Olabilir. Ama iktidara yakınlık uzaklık diye bakılsa CHP de, HDP de randevu vermeyebilirdi. Bir önyargıda bulunmak istemiyorum." diye konuştu.

 

Kaynak : Dünya Bülteni