Mursi'ye yönelik suçlamanın detayları netleşti

Mursi'ye yönelik suçlamanın detayları netleşti

Hamas ve Lübnan Hizbullahı'yla "suç amaçlı işbirliği" yapmak suçlamasıyla mahkemeye sevkedilen Mursi'ye yöneltilen suçlamaların detayları belli oldu.

Mısır'da askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye yöneltilen "casusluk" suçlamasının detayları netleşti.

Hamas ve Lübnan Hizbullahı'yla "suç amaçlı işbirliği yapmak" suçlamasıyla Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii'nin de aralarında bulunduğu 35 kişiyle birlikte dün mahkemeye sevkedilen Mursi'ye, dava kapsamında yöneltilen suçlamaların detayları belli oldu.

Mısır Savcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Mursi döneminde "Cumhurbaşkanlığına ait bir çok dosyanın İran Devrim Muhafızları, Hamas ve Lübnan Hizbullahı'na sızdırıldığı" öne sürülüyor. Sanıklardan Cumhurbaşkanlığı Divan Başkanı Muhammed Rifaa et-Tahtavi, Yardımcısı Esad eş-Şeyha, Cumhurbaşkanlığı Sekreteri Ahmed Abdulati'nin bu "özel" dosyaları, İran Devrim Muhafızları, Hamas ve Lübnan Hizbullahı'na, düzenlenen terör eylemleri ve İhvan'ın iktidara gelmesi için sağlanan destek karşılığında verdiği iddia ediliyor.

Sızdırılan bu dosyaların bazılarının Cumhurbaşkanlığına ait bir e-posta adresinden Mursi'nin bilgisi dahilinde aktarıldığı belirtiliyor.

İddianamede, sanıkların Sina Yarımadası'ndaki silahlı terör örgütleriyle işbirliği yaptıkları, diğer yandan kamuoyu üzerinde etki yaratacak basın mensuplarını örgütlediği ayrıca "Türkiye ve Katar üzerinden Batı ile iletişim kanalları açmaya çalıştıkları" ifade ediliyor. Ancak "Batı ile iletişim kurmanın" neden bir suç olarak nitelendirildiğine ilişkin ayrıntılara yer verilmiyor.

Savcılık iddianamesinde ayrıca, "Uluslararası İhvan Örgütü" ile bazı yabancı ülkelerin, ülkede suç eylemleri düzenlenmesi ve koas çıkarılması için sanıklara maddi yardımda bulunduğu öne sürülüyor. Diğer yandan sanıkların, Mursi'nin cumhurbaşkanlığı seçimini kazandığının ilan edilmemesi durumunda Sina Yarımadası'nda bir "İslam Emirliği" kurulması hedefiyle bölgedeki emniyet tesislerini gözetledikleri suçlamasına da yer veriliyor.

Sözkonusu suçların "ülke tarihindeki en büyük komplo" olduğunu iddia eden Savcılık, Mursi'nin görevden alınmasından sonra Sina Yarımadası'ndan başlayan şiddet olaylarıyla İhvan'ın bağlantılı olduğunu da öne sürüyor.

Mısır'da ordunun yönetime el koymasının ardından görevinden uzaklaştırılan ülkenin seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile birlikte aralarında İhvan'ın tutuklu bulunan Rehberlik Konseyi Başkan Muhammed Bedii'nin de bulunduğu 35 kişi, Hamas ve Lübnan Hizbullahı'yla "suç amaçlı işbirliği yapmak" suçlamasıyla dün mahkemeye sevkedilmişti.

Mısır yasalarına göre sanıklar, suçlu bulunmaları halinde ölüm cezası alabilir. Mahkemenin ne zaman başlayacağı konusunda ise henüz bilgi verilmedi.

Mursi, kamuoyunda "İttihadiyye Olayları" olarak adlandırılan "Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde göstericileri öldürmeye teşvik" suçlamasıyla hakkında açılan davada ilk kez 4 Kasım hakim karşısına çıkmış, duruşma 8 Ocak 2014 tarihine ertelenmişti. Mursi, duruşmada Mısır'ın seçilmiş meşru cumhurbaşkanı olduğunu ve darbe yönetiminin atadığı mahkemenin kendisini yargılamaya yetkisi olmadığını söylemişti.