Mursi’ye yeni bir hapis cezası

Mursi’ye yeni bir hapis cezası

Mısır Başsavcısı Hişam Berekat, darbeyle görevinden uzaklaştırılan ülkenin seçilmiş ilk cumhurbaşkanı Muhammed Mursi hakkında 15 gün ihtiyati hapis cezası talimatı verdi.

Mısır Başsavcısı Berekat'ın talimatıyla Mursi hakkında yeni bir soruşturma açıldı. Mursi,  görevde olduğu Haziran 2012 - Temmuz 2013 tarihleri arasında Mısır'ın milli güvenliğini ilgilendiren belgeleri Katar'a sızdırmakla suçlanıyor. Berekat, yeni soruşturma kapsamında Mursi'nin 15 gün ihtiyati hapis cezasına çarptırılması talimatını verdi.

Bunun üzerine Mursi, başsavcılık yetkilileri tarafından Burcu'l Arab Hapishanesi'ne götürüldü ve isnat edilen suçlamalar yüzüne okundu.

Soruşturma, Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın (İhvan) bazı yöneticilerini de kapsıyor.

Mursi'nin savunma heyeti ise kendilerine yeni bir soruşturma yapıldığına dair bilgi verilmediğini söyledi.

Savunma heyeti üyeleri, Mursi'nin her zamanki gibi, yönetimden darbeyle uzaklaştırılmış meşru bir cumhurbaşkanı olarak kendisine yöneltilen suçlamalara karşı savunma yapmamış olabileceğini de vurguladı.

Mursi yargılanıyor

Mısır’da geçtiğimiz yıl gerçekleşen 3 Temmuz darbesiyle devrilen eski cumhurbaşkanı Muhammed Mursi hakkında açılan farklı davalardan yargılanıyor.

Abdulfettah Sisi’nin liderliğinde yapılan darbenin ardından yüzlerce Müslüman Kardeşler mensubu idam ve ağır hapis cezalarına mahkûm edildi.

İdama mahkûm edilen isimler arasında Müslüman Kardeşler lideri Muhammed Bedii de yer alıyor.

Ülkede darbenin ardından başlayan büyük çapta insan hakları ihlalleri nedeniyle mağdur olan kesimler arasında gazeteciler de var.

Haksız suçlamalarla ve hiçbir somut delil olmadan aylarca yargılanan Al Jazeera çalışanları Peter Greste, Muhammed Fehmi ve Baher Muhammed 7 ila 10 yıl arasında hapis cezasına mahkûm edildiler.

Kaynak: Al Jazeera ve AA