Mursi'nin yargılanmasına protestolar sürüyor

Mursi'nin yargılanmasına protestolar sürüyor

Mısır'da darbeyle görevden uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Mursi'nin yargılandığı mahkemenin görüldüğü polis akademisinin çevresinde gerginlik yaşandı.

KAHİRE

Mısır'da darbeyle görevden uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin bugünkü duruşması öncesi "Halk, cumhurbaşkanını müdafaa ediyor" adıyla sabahın erken saatlerinde düzenlenen gösteriler, Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek İçin Ulusal İttifak tarafından organize edildi.

İskenderiye'nin çeşitli bölgelerinde düzenlenen eylemlerde Mursi'nin resimleri taşınırken, göstericiler Rabia işareti yaparak, askeri darbe karşıtı sloganlar attı.

Süveyş, İsmailiyye, Port Said, Şarkiye, Buheyre kentlerinde Mursi'nin yargılanmasını protesto etmek için insan zincirleri oluşturuldu.

Güvenlik güçleri, Mursi ile 14 sanığın davasının görüleceği başkent Kahire'deki Polis Akademisi yakınlarında düzenlenen gösteriyi gözyaşartıcı gaz kullanarak müdahale etti.

Onlarca gösterici gazdan etkilendi. Göstericilerin bir kısmı ara sokaklara dağılırken, yüzlerce kişi bölgedeki es-Selam Camisi'ne sığındı.

Mahkemenin görüldüğü Polis Akademisi çevresinde gerginlik

Mursi'nin yargılandığı mahkemenin görüldüğü polis akademisinin çevresinde de zaman zaman gerginlik yaşandı.

Sabah saatlerinden itibaren önlemlerini yoğunlaştıran güvenlik güçleri, duruşmanın yapıldığı polis akademisinin etrafını dikenli tellerle çevirdi. Burada toplanıp Mursi'nin yargılanmasını protesto eden gruba güvenlik güçlerinin gözyaşartıcı gazla müdahale etmesi sonucunda onlarca gösterici gazdan etkilendi. Güvenlik güçlerine ait bir aracın ateşe verildiği belirtilen eylemde, 5 gösterici gözaltına alındı.

Darbe yanlısı bir grup da polis akademisi yakınlarında, Mursi karşıtı gösteri yaptı. Göstericiler, sık sık Mursi aleyhinde slogan attı.

Mursi ve 14 sanık hakkında "Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde göstericileri öldürmeye teşvik" suçlamasıyla açılan davanın ikinci duruşması, bugün yapılmış, "kötü hava koşulları" nedeniyle Mursi'nin getirilemediği açıklanan mahkeme, 1 Şubat'a ertelendi.

Tahrir Meydanı kapatıldı

Öte yandan, Kahire'deki Tahrir Meydanı ile meydana çıkan bir çok cadde dikenli tel ve demir barikatlarla kapatılarak, orduya ait birlikler bölgede konuşlandırıldı.

Emniyet kaynakları, söz konusu güvenlik önlemlerinin Mursi yandaşları ve terör örgütlerine bağlı gruplar tarafından düzenlenmesi muhtemel gösterileri engellemek için alındığını belirtti. İçişleri Bakanlığı'nın Tahrir Meydanı başta olmak üzere hiçbir alanda gösteri yapılmasına izin vermeyeceği ifade edildi.

Muhammed Mursi, kamuoyunda "İttihadiyye Olayları" olarak adlandırılan "Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde göstericileri öldürmeye teşvik" suçlamasıyla hakkında açılan davada ilk kez 4 Kasım'da hakim karşısına çıkmış, duruşma 8 Ocak 2014 tarihine ertelenmişti. Mursi duruşmada, Mısır'ın seçilmiş meşru cumhurbaşkanı olduğunu ve darbe yönetiminin atadığı mahkemenin kendisini yargılamaya yetkisi olmadığını söylemişti.