Mursi'nin Son Durumu

Mursi'nin Son Durumu

Mısır'ın ilk demokratik yollarla seçilen cumhurbaşkanı Muhammed Mursi,nin son durumu

Tek kişilik hücrede yaklaşık 4 yıldır tutulan Mursi’yi 2018’de farklı senaryoların beklediğini söyleyen Hak ve Özgürlükler Mısır Koordinasyon Müdürü İzzet Guneym, Mursi hakkında gündeme gelen ihtimallerden en güçlü olanının “hapiste tedavi edilmek” olduğunu belirtti.

Mursi’nin tam teşekküllü bir hastaneye nakli ihtimalini uzak gördüğünü vurgulayan Guneym, “Bu karar alındı ancak şu ana kadar uygulanması için herhangi bir adım atılmadı” dedi.

Mursi, devrik Cumhurbaşkanı Son Firavun Hüsnü Mübarek’ten sonra hapsedilen ikinci Mısır Cumhurbaşkanı oldu. Mübarek, hapis cezasının neredeyse tamamını özel bir hastanede geçirirken, “hayati tehlikesi” bulunduğunu ifade etmesine rağmen Mursi ise hâlihazırda “tek kişilik hücrede” tutuluyor. Mübarek, ayrıca Mart 2017’de yargılandığı tüm davalardan “beraat” ettirilerek serbest kaldı.


 
Darbeyle görevden alınan Cumhurbaşkanı Mursi, sağlık sorunları nedeniyle çoğu zaman duruşmalara da katılamadı. Katıldığı duruşmalardan birinde “Durumum kötü ve günden güne kötüye gidiyor” diyerek, sol gözünün de görmemeye başladığını söyledi.

Bir sonraki duruşmasında savunma heyeti ile görüşmek isteyen ve tedavi hakkından feragat etmeyeceğini vurgulayan Mursi, hayatını ilgilendiren konular olduğunu, hapishanedeki yemekleri yemediği için iki defa şeker komasına girdiğini ifade etti.

MURSİ’NİN AİLESİ DE YARGI CİNNETİNE KURBAN!
Mursi aleyhinde 2017’de iki nihai hüküm çıktı. Bu hükümlerden ilki, isimlerinin terör listesine alınması kararıydı. Mısır yargısı, Nisan 2016’da, Mursi ve Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii’nin de aralarında bulunduğu 26 kişinin isminin 3 yıllığına terör (!) listesine alınması kararı verdi. Bu karar, Mayıs 2017’de onaylandı.

Darbeyle görevinden uzaklaştırılan Mursi’nin maruz kaldığı yargı sürecine ailesi de dâhil edildi. Mursi’nin bazı aile üyeleri hakkında açılan davalar da 2017 yılında onaylandı. Rabia Meydanı’nın 2013 yılında kanlı bir şekilde bastırıldığı olaylarla ilgili görülen davanın duruşmasında Mursi’nin oğlu Usame “mahkeme düzenini ihlal etmek” suçlamasıyla bir yıl hapis cezasına çarptırıldı. Muhammed Mursi’nin küçük oğlu Abdullah da “uyuşturucu bulundurmak” iftirasıyla bir yıl hapis cezasına çarptırıldı, bu karar da 2017 yılında kesinleşti.