Mursi hakim karşısında

Mursi hakim karşısında

Mısır'da askeri darbeyle görevinden alınan Cumhurbaşkanı Mursi ile 35 sanığın yargılandığı davanın duruşması başladı.

Mısır devlet televizyonu, kamuoyunda "Hamas ve Hizbullah'la işbirliği yapmak" ile "Casusluk" olarak anılan, askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile 35 sanığın yargılandığı davanın duruşmasının başladığını duyurdu.

Savunma heyetinin, sanıkların "ses geçirmeyen cam kafes içinde tutulmasını" protesto ederek duruşmadan çekilmesi üzerine mahkemeye ara verildi.

Oğlu savunma heyetinde

Mursi'nin avukatlarından Muhammed Selim el-Avva, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mursi'nin talimatı doğrultusunda, "mahkemenin davaya bakma yetkisinin bulunmadığı" yönünde savunma yapacaklarını belirtti.

Mursi'nin oğlu Usame Mursi ise açıklamasında, davanın bugünkü duruşmasına, savunma heyetinde avukat sıfatıyla yer almak için yargı makamlarından gerekli izni aldığını söyledi.

Babasının daha önce yargılandığı diğer davalara katılmak için defalarca talepte bulunduğunu hatırlatan Mursi, bu iznin kendisine ilk kez verildiğini belirtti.

Yoğun güvenlik önlemi

Bu arada, başkent Kahire'de duruşmanın görüldüğü Polis Akademisi çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı.

Polis akademisine giden yollar birkaç kilometre öncesinde dikenli tellerle kapatılırken, akademiye girişlerde sıkı güvenlik kontrolü yapılıyor.

Öte yandan, duruşma nedeniyle Minye, Süveyş ve Giza kentlerinde protesto eylemleri düzenlendi. Gösterilerde, eylemciler "İnsan zinciri" oluşturarak, darbe karşıtı sloganlar attı.

Mursi, arlarında eski yardımcıları ile İhvan yöneticilerinin de bulunduğu toplam 35 kişiyle "Mısır devletinin çıkarlarına zarar vermek amacıyla Hamas hareketi, Lübnan'daki Hizbullah örgütü ve İran Devrim Muhafızları’yla suç amaçlı işbirliği" yapmakla suçlanıyor.

Davada, Mursi'nin yanı sıra dönemin Cumhurbaşkanlığı Divan Başkanı Muhammed Rifaa et-Tahtavi, Yardımcısı Esad eş-Şeyha, Cumhurbaşkanlığı Sekreteri Ahmed Abdulati, HAP Genel Başkanı Saad el-Katatni, Genel Başkan Yardımcısı İsam el-Aryan, Genel Sekreter Muhammed el-Biltaci, İhvan Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii ile yardımcıları Hayrat Şatır ve Mahmud İzzet ile 26 İhvan yetkilisi yargılanıyor.

Dava kapsamında 15 sanık gıyaben yargılanacak.

Mısır makamlarının Mursi ve diğer sanıklara yönelttiği resmi suçlamada kullanılan Arapça "tehabur" kelimesi, "bir komplonun parçası olarak, yabancı güçlerle iletişim kurmak ve devlet sırlarını ifşa etmek" anlamına geliyor.