Münir Muhammed Gadban Vefat Etti

Münir Muhammed Gadban Vefat Etti

Suriye İhvanı eski lideri Gadban ülkesinde yasaklı olduğu için yaşadığı Suudi Arabistan`ın Mekke kentinde bugün tedavi gördüğü hastanede vefat etti.

Suriye`deki Müslüman Kardeşler Teşkilatı`nın (İhvan) eski lideri Prof. Dr. Münir Muhammed Gadban hayatını kaybetti.

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, Suriye`deki İhvan teşkilatının eski lideri Gadban, uzun yıllar yasaklı olduğu için yaşadığı Suudi Arabistan`ın Mekke kentinde bugün sabah saatlerinde tedavi gördüğü hastanede vefat etti.

Birçok alanda yayınlanmış kitabı olan Gadban`ın, Fıkhu`s-Sire, İslam`da Siyasi Antlaşma, Nebevi Hareket Metodu, Resulullah`ın Hayatı ve Metodu, Mekke`deki Kor Parçası gibi çok sayıda kitabı Türkçeye çevrilmiş, özellikle "Nebevi Hareket Metodu" ismiyle Türkçeye kazandırılan Hazreti Muhammed`in hayat metodunu konu alan kitabı onlarca baskı yapmıştı.

Peygamberimizin hayatını konu alan kitabı Fıkhu`s-Sire adlı eseri 2000 yılında yılın siyer kitabı olarak seçilmişti.

Suudi Arabistan`da uzun yıllar Um el-Kura Üniversitesi`nde öğretim görevlisi olarak çalışan Gadban, aynı zamanda Suudi Arabistan Fetva Meclisi`nde görev yapıyordu.

PROF. DR. MÜNİR MUHAMMED GADBAN KİMDİR?

Prof. Dr. Münir Muhammed Gadban, 1942 yılında Suriye`nin başkenti Şam`ın Tel ilçesinde doğdu. Üniversite eğitimini Suriye’de İslam hukuku alanında yaptı. Suriye`de 1962-72 yılları arasında 10 yıl boyunca öğretmenlik yaptı.

Suriye rejimi tarafından yasaklılar listesine alınınca Suudi Arabistan`a yerleşen Gadban, Um el-Kura Üniversitesi`nde öğretim görevlisi olarak birçok alanda çalışmalarını yürüttü.

Gençlik yıllarında İhvan`a katılan ve aktif bir şekilde gençlik yapılanmasında çalışan Gadban, 1985 yılında Suriye`deki Müslüman Kardeşleri Teşkilatı`nın (İhvan) liderli oldu. Bir dönem yürüttüğü liderlik görevinin ardından İhvan`ın üst kurulu Şura Meclisi görevine dönen Gadban, son döneme kadar İhvan içindeki çalışmalarına devam etti