Mümtazer Türköne Tutuklandı

Mümtazer Türköne Tutuklandı

Kapatılan Zaman gazetesinin eski çalışanlarına ve yöneticilerine yönelik soruşturmada, mahkemeye sevk edilen 14 şüpheliden, aralarında Mümtazer Türköne'nin de bulunduğu 12'si tutuklandı.

stanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanma istemiyle nöbetçi İstanbul 3. Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edilen 14 şüphelinin sorgu işlemi sona erdi.

Nöbetçi hakimlik, şüpheliler Alaattin Güner, Şeref Yılmaz, Ahmet Metin Sekizkardeş, Faruk Akkan, Mehmet Özdemir, Fevzi Yazıcı, Zafer Özsoy, Cuma Kaya ve Hakan Taşdelen'in, "silahlı terör örgütüne üye olmak", eski Zaman gazetesi yazarı Mümtazer Türköne'nin, "FETÖ'nün amaçlarına hizmet etmek", Hüseyin Turan ve Murat Avcıoğlu'nun ise "örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüte yardım etmek" suçlarından tutuklanmasına hükmetti.

Şüphelilerden Osman Nuri Öztürk ve Osman Nuri Arslan'ın, yüklenen "terör örgütüne üye olma" suçunu işlediklerine dair tutuklamayı gerektiren yeterli delil bulunmadığını dikkate alan hakimlik, bu şüphelilerin "yurt dışına çıkış yasağı"ndan oluşan adli kontrol tedbirleri uygulanarak serbest bırakılmasını kararlaştırdı.

Kararda, FETÖ/PDY silahlı kuvvetler içerisindeki unsurlarının 15 Temmuz'daki askeri darbe girişimi sonucunda Fetullah Gülen yapılanmasının artık silahlı bir terör örgütü olduğu hususunda kuşku bulunmadığı belirtilerek, daha önceden verilen hakimlik ve mahkeme kararlarında bu hususun belirtildiği aktarıldı.

FETÖ/PDY'nin, faaliyetlerini yürüttüğü süre zarfında birden fazla yayın organına sahip olduğu belirtilen kararda, "Şüphelilerin çalıştıkları, haber yaptıkları, köşe yazısı yazdıkları Zaman, Bugün, Özgür Bugün, Özgür Düşünce, Yeni Hayat ve Millet gazeteleri ile Aksiyon dergisi, Samanyolu, Kanaltürk ve Bugün televizyonlarının da bu terör örgütünün yayın organlarından olduğu kamuoyunca bilinen bir gerçektir." denildi.

Geçen zamana rağmen yakalanamadılar

Eski Zaman gazetesinin Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı hakkında silahlı terör örgütü suçundan soruşturma yürütüldüğü ve yurt dışına çıkış yasağı konularak serbest bırakıldığının bilindiği aktarılan kararda, "Şüphelilerin de içinde olduğu İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturma dosyası kapsamında diğer şüpheliler hakkında gözaltı ve yakalama kararı çıkarıldığı halde aradan geçen zamana rağmen yakalanamadıkları ve firari durumda oldukları anlaşılmıştır" ifadesine yer verildi.

Kararda, şüphelilerin FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün basın ayağı olarak adlandırılan yapılanma içinde yer alan gazete, dergi ve ajanslarda görev yapıp yayınların dağıtımını sağladıklarını, örgüte bağlılık ve sadakat ilkesi çerçevesinde görevlerini ifa ettikleri belirtilerek, bu kişilerin silahlı terör örgütünün 17-25 Aralık soruşturmalarında "darbeye teşebbüs" suçuna iştirak eden emniyet görevlilerini, yargı mensuplarını haberleştirerek örgütün amaçları doğrultusunda propaganda faaliyetleri yürüttükleri, bazı şüphelilerin örgüte ait şirketlere el konulmasını önlemek amacıyla devir işlemleri yapıp mal kaçırma girişiminde bulundukları, FETÖ'nün kapatılan yayın organlarında çalıştıkları ve FETÖ/PDY'nin üyeleri oldukları yönünde kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut deliller bulunduğu aktarıldı.

Daha önce 6 kişi tutuklanmıştı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, kayyum atanmadan önce gazetede yönetici olan ve çalışan 47 şüpheli hakkında ''FETÖ/PDY terör örgütüne üye olmak'' suçundan gözaltı kararı alınmıştı. Karar doğrultusunda, 21 şüpheli gözaltına alınmıştı.

Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na 31 Temmuz'da getirilen gazeteciler Ali Bulaç, Şahin Alpay, Ahmet Turan Alkan, Mustafa Ünal, Nuriye Ural, Lalezer Sarıibrahimoğlu ve İhsan Dağı'nın soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Aydoğdu tarafından ifadesi alınmıştı.

Şüphelilerden Dağı'yı serbest bırakan Aydoğdu, diğer 6 şüpheliyi ise tutuklama istemiyle nöbetçi hakimliğe sevk etmişti. Hakimlik de bu 6 şüpheliyi, "Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) üyeliği" suçundan tutuklamıştı.

AA