Mümtaz'er Türköne :Davutoğlu Darbe Yapacak

Mümtaz'er Türköne :Davutoğlu Darbe Yapacak

Zaman yazarı Mümtazer Türköne'ye göre Başbakan Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ocak ayında darbe yapacak.

Zaman gazetesi yazarı Mümtazer Türköne, Başbakan Davutoğlu'nun Ocak ayında Erdoğan'a karşı yetkileri tek elde toplamak için operasyon yapacağını iddia etti.

Başbakan yardımcısı Bülent Arınç'ın toplantıyı Davutoğlu ve Erdoğan'ın birlikte kararlaştırdığını söylemesi Türköne'yi ikna etmişe benzemiyor. 

Cemaatin ateşli kalemlerinden Türköne, bugünkü yazısında son dönemin en çılgın yazılarından birine imza attı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 19 Ocak'ta Bakanlar Kurulu'na başkanlık edecek olmasını değerlendiren yazar, "Devleti kim yönetecek?" başlıklı köşesinde Erdoğan ile Davutoğlu arasında güç savaşı yaşandığını iddia etti.

ÜLKEYİ BAŞBAKAN YÖNETMELİ

Erdoğan'ın kendisine bağlı isimlerle hükümetin iç dengesini bozduğunu ve sistemi kilitlediğini öne süren, Türköne, yazısında "Memleketi Erdoğan mı, yoksa Davutoğlu mu yönetmeli? Doğru cevap kişilerde değil, makamlarda aranmalı: Ülkeyi Başbakan yönetmeli. Aksi halde ağır ve kasvetli devlet cihazı işlemiyor, çok basit işler bile yürümüyor. " ifadelerini kullandı.

DAVUTOĞLU ÖNÜNDEKİ ALANI KOLAYCA TEMİZLEYECEK

Erdoğan'ın sistemi tıkadığını öne süren yazar, yazısını ocak ayında yaşanacağını iddia ettiği iktidar savaşını okurlarıyla paylaştı:

"Çatışma yapısal olduğu için çözümü Erdoğan veya Davutoğlu’nun kişisel tercihlerinde bulamayız. Politikacı, şartlara uyum sağlayabildiği ölçüde başarıyı yakalar. Seçim, politikacının mahşer günüdür. Kişisel hesaplar da, hevesler de sandığın ağırlığı altında ezilir. Davutoğlu, yönetemediği devletin başında, Erdoğan’ın uzantısı olarak gireceği seçimde hezimete uğrayacağını biliyor. Aslında partisinin kendisi yüzünden zayıf düştüğünü Erdoğan da görüyor. Bu yüzden parti genel başkanlığı ve başbakanlık yetkilerine sahip çıkan ve kullanan Davutoğlu önündeki alanı kolayca temizleyecektir. En yukardan aşağıya kadar safını belli etmek için kimin daha güçlü olduğunu anlamaya çalışanlar cevabı ocak ayı içinde alacaklar. Bu cevabı, kişilerin ağırlığı değil, devlet cihazının ihtiyaçları belirleyecek. Konu bir siyasi partinin değil, devletin yönetilmesi sorunu. Bu yüzden kimin kazanacağı belli."