Muhammed Mursi Meydan Okudu

Muhammed Mursi Meydan Okudu

Mısır’da darbe rejiminin devirdiği Muhammed Mursi, casusluk iddiasıyla yargılandığı davada, “Ben değil 3 Temmuz darbesinin lideri bu parmaklıkların arkasında olmalıydı” dedi.

Casusluk davasının yeni duruşmasında mahkemeye çıkan Mursi mahkemeyi tanımadığını ve ülkenin meşru cumhurbaşkanının halen kendisi olduğunu söyledi.

Mursi ile mahkeme hakimi arasında şu konuşmalar geçti:

Hakim: Başsavcılığın size yönelttiği suçlamaları duydunuz mu?

Mursi: Öncelikle Selamun Aleyküm ve Rahmatullahü ve Berekatuh.

Hakim: Mahkeme kimseyi selamlamaz. Soruma cevap verin.

Mursi : Ben salonunun müdürünü selamlıyordum. Sorunuzu cevaplayacağım işte.

Öncelikle ben bu oturumla ilgili hiçbir şekilde bilgilendirilmedim. Ne sözel ne de başka bir şekilde. Ben buraya her zamanki gibi zorla getirildim. Bu davanın mahiyeti veya tarihi ile ilgili resmi yollarla ne sözel ne de yazılı bir şekilde tebliğ edilmedim.

İkincisi, mahkemeye saygıma rağmen bu yargılamayı reddediyorum. Bana karşı yetkisizliğinden dolayı. Çünkü ben cumhurbaşkanıyım. Anayasaya göre, siz beni yargılayamazsınız. Ben de kendimce bir mahkemede değilim. Üçüncüsü, bu saydıklarıma binaen, özel savunmanamenin hazırlanması ve iletilmesini görüşmek için Savunma Heyeti ile bir araya gelmeyi talep ediyorum.

Mahkemeye reddetmeye karar verdiğimden sonra, duyduğum bu sözlerin benim için hiçbir önemi yoktur. Ben suçlamaları reddediyorum. Bana karşı yetkisizliğinden dolayı bu mahkemeyi reddediyorum. Ve bu yargılama sürecini reddediyorum. Teşekkürler.

Hakim: Mahkeme yaptığın savunmaya cevap verebilir. Ancak sana yönelik yapılan suçlamalar...

Mursi: Ben soruyu cevaplamıştım. Ben söylenen her şeyi reddediyorum. Süreci reddediyorum söylenenleri reddediyorum ve bu mahkemeyi reddediyorum ve bu ironide olan biten her şeyi reddediyorum. Ben cumhuriyetin meşru cumhurbaşkanıyım. Ben değil 3 Temmuz darbesinin lideri bu parmaklıkların arkasında olmalıydı. Zaman aşımıyla düşecek bir şey değil. Eninde sonunda yargılanacak.

Hakim: Senin durumunu göz önünde bulundurarak, bir daha yarıca hitap etme kurallarının dışına çıkmaman kaydıyla söylediklerinden dolayı mahkeme sana dava açmayacak, otur.

3 Temmuz darbesiyle görevinden uzaklaştırılan Muhammed Mursi hakkında açılan dört farklı davadan yargılanıyor.

 
Kaynak: Al Jazeraa Türk