Muhammed Buhari'nin İlk Mesajı Terör ve Yolsuzlukla Mücadele

Muhammed Buhari'nin İlk Mesajı Terör ve Yolsuzlukla Mücadele

Nijerya'da Devlet Başkanı seçilen Muhammed Buhari, teröre ve yolsuzluğa karşı savaş açacağını söyledi.

Nijerya'da devlet başkanlığı seçimini kazanan Muhammed Buhari, Boko Haram terörü ve yolsuzlukla mücadele edeceğini, ülkede hukukun üstünlüğünü ve demokrasiyi sağlayacağını belirtti.

Ulusal Seçim Komisyonu'nun sonuçları açıklamasının ardından başkent Abuja'dan halka seslenen 73 yaşındaki Buhari, "Bugün tarihi bir gün. Sonunda ülkemizde değişim başladı. Oylarınız, ulusumuzun kaderini iyi yönde değiştirdi. Nijerya'da hukukun üstünlüğü ve demokrasi yeniden kurulacak" dedi.

Buhari, televizyonlardan canlı yayınlanan konuşmasında "Hem bana oy verenler hem diğer adaya oy verenler hem de oy kullanmayanlar için çalışacağım. Hiçbir Nijeryalı, etnik kökeni, dini, bölgesi, cinsiyeti ya da sosyal statüsü yüzünden ayrımcılığa uğramayacak" diye konuştu.

Seçimi kazanmasının ardından Kano eyaletinde yapılan kutlamalarda 9 kişinin yaşamını yitirmesinden büyük üzüntü duyduğunu kaydeden Buhari, ölenlerin ailelerine ve yakınlarına başsağlığı diledi. Buhari, devlet başkanı seçilmesini kutlayanlara aşırılıktan kaçınmaları çağrısında bulundu.

ESKİ DEVLET BAŞKANINA DOTLUK ELİ

Seçime muhalefetteki Halkın Demokrasi Partisinin (APC) adayı olarak giren Buhari, "Devlet Başkanı Goodluck Jonathan ve ekibine dostluk ve uzlaşı eli uzatıyorum. Buradan kimseye karşı kötü niyet beslemeyeceğini açıklamak istiyorum" dedi.

Buhari, Nijerya'da seçimlerin barışçıl bir ortamda yapılmasına destek veren ABD Başkanı Barack Obama'ya teşekkür etti.

Boko Haram terör örgütüne karşı mücadele edeceğine söz veren Buhari, "Boko Haram çok yakında Nijerya halkının ortak iradesinin ne kadar güçlü olduğunu anlayacak. Halkımızı, terörden kurtaracak ve Boko Haram şiddetinden etkilenen bölgelerde barışı yeniden sağlayacağız. Terörü yok edene kadar çabalarımız devam edecek" ifadesini kullandı.

Boko Haram'a eleştirileriyle tanınan ve 2014'te terör örgütünün suikast girişiminden kurtulan Buhari, iktidarda olduğu sürece Nijerya'nın küresel terörle mücadele çalışmalarına destek vereceğini açıkladı. Buhari, "Yabancı ülkelere Nijerya'nın küresel terörle mücadelede daha etkin bir aktör olacağı konusunda garanti veriyorum" diye konuştu.

Buhari, "terörden daha beter" diye nitelediği "yolsuzluk belasına" karşı da savaş açacağını belirtti.

INEC Başkanı Attahiru Muhammadu Jega, bugün düzenlediği basın toplantısında Buhari'nin 36 eyaletin 27'sinde geçerli 28 milyon 587 bin 564 oyun 15 milyon 424 bin 921'ini kazandığını bildirmiş, rakibi Devlet Başkanı Goodluck Jonathan'ın 12 milyon 853 bin 162 oy aldığını belirtmişti.

Buhari, 29 Mayıs'ta yemin ederek devlet başkanlığı görevine başlayacak.

Nijerya'nın 177 milyonluk nüfusunun yarısını oluşturan Müslüman toplumundan gelen, asker kökenli Buhari, Aralık 1983'te sivil yönetimi devirip iktidara gelmiş, Ağustos 1985'te kendi genelkurmay başkanının yaptığı askeri darbeyle görevden uzaklaştırılmıştı. 2003'ten sonra üç devlet başkanı seçiminde de yarışan ancak hiçbirini kazanamayan Buhari, 2011'deki yenilgisinin ardından ağlayarak bir daha aday olmayacağını ilan emiş, partisinin ısrarı üzerine tekrar adaylığını açıklamıştı. Geçen yıl 4 muhalefet partisi tarafından kurulan APC'nin aday gösterdiği Buhari, özellikle ülkenin kuzeyindeki fakir halk arasında popüler.