Muhaliflerin Humus'tan çıkışı başladı

Muhaliflerin Humus'tan çıkışı başladı

Suriye'de anlaşma çerçevesinde 40 otobüsle eski Humus başta olmak üzere farklı bölgelerde kuşatma altında olan 2 bin 400 muhalif ve sivilin muhaliflerin kontrolündeki bölgelere nakledilmesi işlemine başlandı

Suriye'de Esad rejimiyle muhalifler arasında gerçekleşen anlaşma çerçevesinde, yaklaşık 2 yıldır kuşatma altında kalan 2 bin 400 muhalif ve sivilin Humus'tan çıkmasına izin verilmesiyle birlikte muhaliflerin ise ellerinde tutuklu bulunan bir Rus subayın ve 21 İranlının serbest bırakılması ve Halep'te muhaliflerin kuşatması altındaki Nübbul ve Zehra bölgesine yardımların girişine izin verilmesi işlemi başladı.

Suriye Haber Ağı'ndan (SLN) yapılan açıklamada, yaklaşık 2 yıldır kuşatma altında kalan 2 bin 400 muhalif ve sivilin Humus'tan çıkmasına izin verilmesiyle birlikte muhaliflerin ise ellerinde tutuklu bulunan bir Rus subayın ve 21 İranlının serbest bırakılması ve Halep'te muhaliflerin kuşatması altındaki Nübbul ve Zehra bölgesine yardımların girişine izin verilmesi anlaşması işlemi başladı.

Anlaşma çerçevesinde, 40 otobüsle eski Humus başta olmak üzere farklı bölgelerde kuşatma altında olan 2 bin 400 muhalif ve sivilin muhaliflerin kontrolündeki bölgelere nakledilmesi işlemine sabah erken saatlerde 222 kişinin nakliyle başladı. Taşıma işlemi sırasında, anlaşmaya göre her otobüste bir BM yetkilisi bulunuyor.

Ayrıca Humus'u terk eden muhaliflerin ağır silahlarını almalarına izin verilmezken, her birinin yanında orta çapta silahların bulunmasına da izin verildi.

SLN'ye göre muhalifler ise anlaşma çerçevesinde muhaliflerin tutukladığı bir Rus subayını ve 21 İranlıyı Suriye ordusuna teslim edecek ve Halep'te Nübbul ve Zehra bölgelerinde kuşatma altında kalan rejim birliklerine yardımların ulaşmasına da izin verecek.

Bu arada, Suriye resmi haber ajansı SANA'ya açıklamada bulunan Humus Valisi Talal Burazi, Humus'taki anlaşma gereğince 2 bin 400 kişinin naklinin bugün başladığını doğruladı.

Suriye'nin Lübnan sınırına yakın olan Humus hem muhalifler için hem de Suriye rejimi için stratejik önem taşıyor, geçtiğimiz yıl Lübnan sınırına 6 kilometre yakınlıkta bulunan Kusayr kasabasında Hizbullah örgütü ve Suriye ordusu büyük çapta operasyon gerçekleştirerek muhalifleri bölgeden çıkartmıştı.