Muhalifler'den Ortak Bildiri

Muhalifler'den Ortak Bildiri

Suriyeli muhalif gruplardan bazıları Suriye'de sivillere yönelik saldırılar ve katliamlar devam ederken siyasi görüşmelere katılmayı reddettiklerini belirten ortak bir bildiri yayımladı.

Aralarında Ceyşul İslâm, Ceyşul Mücahidin ve Ecnad eş Şam gruplarının da olduğu Suriyeli muhaliflerden bazıları, Perşembe günü Cenevre’deki görüşmelere katılma konusunda çekincelerini ifade eden bir bildiri yayımladı.
Ortak bildiride gruplar, her gün katliamlar devam ederken siyasi görüşmelere dahil olmayı reddettikleri yönünde ulusal duruşlarını koruduklarını ifade ettiler. Muhalifler ayrıca, Birleşmiş Milletler’in Suriye’ye dair 2254 sayılı kararının 12 ve 13. maddeleri uygulanmadıkça uzlaşmaya yanaşmayacaklarını söyledi.
12. madde, Suriye’ye insani yardım girişine tüm tarafların koşulsuz izni ve desteğini öngörüyor. Erişilmesi zor, çatışma bölgelerindeki ve kuşatma altındaki yerlerde zor durumda bulunan, bilhassa kadın ve çocukların yardımlardan öncelikle faydalanması için gereken her şeyin yapılması bekleniyor.
13. maddeye göre ise, sivillere ve sivillerin hizmetindeki tüm sağlık birimlerine yönelik saldırıların durdurulması isteniyor. Bu maddeye havan toplarıyla hedefsiz saldırılar ve hava saldırıları da dahil.
Bildiriye imza atan gruplar, Aralık 2015’te Suudi Arabistan’daki uzlaşma görüşmelerine katılarak, birleşik muhalefet delegasyonu ya da yüksek konsey olarak bilinen 32 temsilcili oluşumda yer alıyor.
Öte yandan, ABD heyetine başkanlık eden ABD Dışişleri’nin Yakın Doğu İlişkileri (NEA) biriminden Anne Patterson, Salı günü Cenevre’ye gitti. Patterson, Rus heyete başkanlık eden Dışişleri Bakan Yardımcısı Gennadiy Gatilov ile görüşecek.
Bu heyetler arasındaki son görüşme 11 Aralık 2015’te gerçekleşti.
Kaynak: Al Jazeera