Muhaliflerde Yebrud Gerilimi

Muhaliflerde Yebrud Gerilimi

Suriye'nin Lübnan sınırında muhaliflerin elindeki son kale olan stratejik Yebrud kasabası, rejimin eline geçti. Nusra Cephesi, muhalifleri 'Yebrud'u satmakla' suçladı. Al Jazeera'ya konuşan muhalifler ise iddiayı reddediyor.

Daha önce Suriye Ulusal Koalisyonu’nda görev almış Yebrud bölgesinden Muhammed Şaar, Al Jazeera Türk'e konuştu ve bölgede çatışmaların devam ettiğini ancak kasabanın fiili anlamda rejim ve Hizbullah’ın eline geçtiğini söyledi.

Bölgeden silahlı grupların çekilmesinin sebebi ise rejimin yoğun roket ve varil bombası saldırıları.

Cephanesi büyük ölçüde tükenen muhalif savaşçılar bölgeden çıkmak zorunda kaldı.

Muhammed Şaar’a göre, Yebrud kasabası üç açıdan büyük önem taşıyor; Suriye-Lübnan sınırında yer alması, silahlı gruplara yapılan yardımların geçiş noktası olması ve rejime Yebrud’un yer aldığı Kalamun bölgesini ele geçirme şansı tanıması.

Nusra Cephesi: Yebrud satıldı

Bu arada El kaide'nin Suriye kolu Nusra Cephesi’nden yapılan açıklamada, örgütün Yebrud’da hâlâ ‘dik durduğu’ ancak diğer bazı silahlı grupların bölgeden çekildiği iddia edildi.

Açıklamada, “Yebrud’ın Akabe tepesinden kaçan gruplar bölgeyi terk ettikten sonra kendi ayıplarını örtmek için Yebrud’un düştüğüne dair söylentiyi medyaya yaydılar” ifadeleri kullanıldı.

Örgüt, Yebrud’un çatışmadan Hizbullah ve rejim güçlerine teslim edildiğini ve 'satıldığını' belirtti.

Muhammed Şaar ise, bölgenin teslim edildiğine dair ifadelerin doğru olmadığını belirterek,” Böyle bir şey olsa çok daha önce gerçekleşmiş olurdu” şeklinde konuştu.

Al Jazeera’ya konuşan Özgür Suriye Ordusu Yebrud bölgesi sorumlusu Rami Delati de, “Biz Nusra’nın savaşçılarına güveniyoruz ancak bölgenin satıldığına ya da teslim edildiğine dair suçlamaları reddediyoruz” ifadelerini kullandı.

Siviller bölgeyi boşalttı

Delati’ye göre, rejim, Kalamun teslim edilmezse ağır bombardımanın sürmesi tehdidinde bulununca, çok sayıda sivil bölgeyi terk etti.

Delati, muhaliflerin bölgede sivillerin daha fazla ölmemesi için çekildiklerini söyledi.

Başkent Şam'ın 57 km kuzeyindeki kasaba yaklaşık yedi aydır muhaliflerin kontrolündeydi. Bölgede muhaliflerin yaklaşık 6500 civarında silahlı üyesi bulunuyordu.

Kasabanın düşmesi ile muhaliflerin Lübnan ile tedarik yolu büyük ölçüde kesilmiş oldu. Çünkü muhalifler Lübnan’dan gelen lojistik desteği Yebrud üzerinden diğer bölgelere aktarıyordu.

Kasabayı rejim güçlerine kaybeden muhalifler lojistik açıdan büyük bir darbe almış oldu.

Yebrud aynı zamanda Şam'ı ülkenin kuzeyine ve Akdeniz'e bağlayan ana karayoluna yakın olmasıyla da stratejik önem taşıyor.

50 bin civarında nüfusu bulunan kasabaya yönelik saldırılar geçen ay başlamış, on binlerce Suriyeli bölgeyi terk ederek Şam'ın kuzeyine göç etmişti.

Kaynak: Al Jazeera