Muhabir Savcı

Muhabir Savcı

Türkiye'nin önde gelen iş adamlarının aralarında olduğu 41 kişiyi gözaltına almayı tasarlayan savcı Muammer Aktaş soruşturmayı bir gün önce bazı gazetecilere sızdırdı.

Türkiye'nin öndegelen iş adamlarının da aralarında bulunduğu 41 kişiyi gözaltına almaya çalışan İstanbul Cumhuriyet Savcısı Muammer Akkaş'ın, soruşturmayı kanunsuz bir şekilde bir gün önceden bazı gazetecilere sızdırdığı öğrenildi. Savcılıktan sızan soruşturma dosyasının profesyonelce hazırlanmış haber formatında olması ise dikkat çekti. 'Yasin El Kadı ve 100 milyar dolarlık yolsuzluk soruşturması' başlığıyla hazırlanan metnin bu nedenle savcılık değil 'bir yakın gazeteci' tarafından kaleme alındığı kuşkusu doğdu.

1 GÜN ÖNCE SERVİS

Akkaş tarafından servis edilen ve bir muhabirin elinden çıkma görüntüsü veren yazıda, haber metinlerde olduğu gibi 'ara başlıklar' bulunuyor ve önemli görülen bölümlerin 'bold' karakterlerle yazıldığı görülüyor. 25 Aralık'ta ilan edilen soruşturmanın bir gün önce, yani 24 Aralık akşamı gazetecilere servis edildiği ortaya çıkarken, 17 Aralık baskınları sonrası 'ikinci dalga'ya yeltenen Muammer Akkaş'ın, '7 Şubat 2012 Darbe Girişimi' olarak bilinen soruşturmanın savcılarından biri olması da dikkat çekti. Akkaş, dönemin özel yetkili savcılarından Sadrettin Sarıkaya ile birlikte hazırladığı soruşturma kapsamında MİT Müsteşarı Hakan Fidan'la birlikte 4 MİT görevlisini daha ifadeye çağırmış, ülkede yine gerilime neden olmuştu.

HIZLI TREN HEDEFTE

Hukuki metinden ziyade haberi andıran metnin ilk paragrafı şu şekilde: 'Mart 2012'de çeşitli kurumlardan gelen bilgi ve belgelerin değerlendirilmesi soncunda İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Savcılarından Muammer Akkaş tarafından, uluslararası alanda El Kaide Terör Örgütü ile ilişkili olarak zanlı kabul edilen Yasin El Kadı eksenli, 100 milyar dolar ekonomik büyüklüklü, toplamda 28 dev ihaleyi ilgilendiren soruşturma tamamlandı.' Haber metninde, Yasin El Kadı dışında, hızlı tren projesi, bazı metro hatları, karayolu çalışmaları, TÜRGEV'in yurtlarının da 'soruşturma kapsamında' olduğu belirtildi.

Yeni isimler belli oldu

 

Hükümete yönelik operasyonların 'ikinci dalga'sını korsan şekilde yürüttüğünden ötürü İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın dosyadan elçektirdiği Muammer Akkaş'ın yerine atanan savcılar belli oldu. Soruşturmayı bundan sonra İstanbul Terörle Mücadele Başsavcıvekili Oktay Erdoğan ile savcılar İdris Kurt, İrfan Fidan, Fuzuli Aydoğdu ve İsmail Uçar yürütecek.

Suç duyurusu

Hukuk ve Değişim Derneği, 'soruşturmanın gizliliği'ni bahane ederek, Bakanlar Kurulu üyelerini ilgilendiren soruşturma açıldığı halde 3628 sayılı yasada belirtilen mercilere bilgi vermeyen savcılar Zekeriya Öz ve Muammer Akkaş ile yasal mevzuat uyarınca amirlerine bilgi vermeyen kolluk görevlileri hakkında suç duyurusunda bulundu.

'Yarın'ı anlattı

24 Aralık Salı günü 'yakın' gazetecilere ulaştırılan metinde bir sonraki gün olacak gelişmelere yer verilmesi, kurgunun boyutunu gösteriyor: 'Salı günü, dosya hakkında Savcı Muammer Akkaş tarafından Başsavcı Turan Çolakkadı'ya sunum yapıldı. Dosyadaki net ve toplanmış deliller sonucunda Turan Çolakkadı'nın olayın hukuksal olarak netliğini gördüğü ancak Adalet Bakanlığı'nın baskısı nedeniyle zorlandığı öğrenildi. Çarşamba sabahı ise soruşturma savcısı Muammer Akkaş tarafından Ankara ve İstanbul Emniyeti'ne 'arama, gözaltı, el koyma' talimatlarını içeren talimatlar gönderildi.'