Müfid Yüksel: Alevi Paketi bir an önce açılmalı!

Müfid Yüksel: Alevi Paketi bir an önce açılmalı!

Müfid Yüksel: Alevi Paketi bir an önce açılmalı!

Alevilerin hükümete karşı silah olarak kullanıldığını belirten Tarihçi-Sosyolog Müfid Yüksel, Alevi paketi için ne kadar geç kalınırsa diasporanın elinin o kadar güçleneceğini söyledi.

 

 

Sokak eylemleriyle gündeme gelen Okmeydanı'nda geçtiğimiz günlerde Soma’da yaşanan faciayı protesto eylemi olarak başlayıp Uğur Kurt ve Ayhan Yılmaz'ın da hayatını kaybettiği olayları Haber10’a değerlendiren Tarihçi-Sosyolog Müfid Yüksel, Aleviler üzerinden provokasyonların önünün kesilmesi için Alevi paketinin derhal açılması konusunda çağrıda bulundu.

 

Alevi sorununun çözümü için hazırlanan paket için kadar geç kalınırsa diasporanın elinin o kadar güçleneceğine dikkat çeken Yüksel, Aleviler üzerinden bir çatışma ortamı oluşturulmak istendiğini belirterek, "Hazırlığı çoktan yapılmış olan bir şey. Özellikle örgütlenmiş Alevi diasporası üzerinden Türkiye'deki Alevi toplumu üzerinde bir etki oluşturularak bir fay hattı var edilmeye çalışıyor." diye konuştu.

 

TÜRKİYE ÜZERİNDE BÜYÜK HEDEFLER VAR

 

Alevilerin hükümete karşı bir silah olarak kullanıldığını söyleyen Yüksel, "Türkiye üzerinde büyük hedefler var. Tabi bir de şuanda Alevilerin hükümete karşı bir silah olarak kullanılması söz konusu. Bu konuda normal olarak Alevi kitleler böyle bir şeyi kabul etmediler. Aleviler içerisinde sağduyulu olanlar çok fazla ama asıl problem örgütlü yapılar. Örgütlü yapılar devamlı örgütlü olmayan kitleler karşısında güçlü konumdadırlar. Batı'dan da büyük destek alıyorlar. Özellikle Almanya, Belçika ve birkaç ülkeden daha... Alevi diasporası bu anlamda güçlendirildi son yirmi yıl içerisinde." şeklinde konuştu.

 

KAPIYI ARALAMAK LAZIM

 

Alevi sorununun çözümü için hazırlanan paketin derhal açıklanması gerektiğini ifade eden Müfid Yüksel, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

 

"Türkiye'de Alevi sorunuyla ilgili olarak bir paket hazırlandı ama maalesef bu paket açıklanıp da yürürlüğe konulmadı. Paketin açılması konusunda ne kadar geç kalınırsa diasporanın eli o kadar güçleniyor. Bu paketin bir an önce açıklanması gerekiyor. Cem evlerine dergah statüsü tanınması konusunda bir yol benimsenmeli çünkü bu konuda kanuni olarak da böyle bir düzenlemenin yapılması müsait. Alevi kimliğinin diyanette temsili de bir üst kurul oluşturularak sağlanabilir. Böyle bir şey yapıldığı takdirde önemli oranda diasporanın Alevi diasporası üzerindeki etkisi ciddi biçimde azaltılmış olur. Bu konudaki gerilimlerin de önü alınmış olur. Uzun vadede çözüm getirecek adımlardır bunlar. Bu kapıyı aralamak lazım."

 

ÇATIŞMANIN ÖNÜ AÇILIR!

 

"Ayrı bir din Aleviliğinin kabul edilmesi cemevlerinin İslam'dan ayrı bir dinin ibadethaneleri gibi görülmesi zaten olmaz. Bunu yapmak ülkede gayrimüslim azınlık oluşturmak demektir. O zaman her türlü müdahaleye açık hale gelir ülke. Her türlü çatışmanın önü açılmış olur. "

 

HÜLYA ÖZKAN / HABER 10