Mübarek'in Oğulları Serbest Bırakılacak

Mübarek'in Oğulları Serbest Bırakılacak

Mısır devrik lideri Mübarek'in oğullarının yargılandığı "zimmete geçirme" davasından serbest bırakılmaları yönünde karar çıktı.

Mısır'da "başkanlık sarayları" davasından yargılanan devrik lider Hüsnü Mübarek'in oğulları Ala ve Cemal'in serbest bırakılması yönünde karar alındığı bildirildi.

Yargı kaynaklarından alınan bilgiye göre, Kahire Ceza Mahkemesi, "Cumhurbaşkanlığı Sarayı için ayrılan 16 milyon dolarlık ödeneği zimmete geçirme" suçlamasıyla yargılanan Mübarek'in oğulları Cemal ve Ala'nın, aldıkları cezanın bitiş tarihine yaptıkları itirazı kabul etti ve sanıkların serbest bırakılması yönünde karar aldı. Alınan kararın nihai olduğu, Cemal ve Ala'nın serbest bırakılma işlemlerine bugün başlanacağı belirtildi.

Duruşmada, müvekkillerinin hemen serbest bırakılmasını talep eden avukat Ferid ed-Delimi, "Eski Cumhurbaşkanının oğulları, ihtiyati hapis sürelerini aştı. Daha önce haklarında çıkan 3 yıl ağırlaştırılmış hapis cezası ile ihtiyati olarak hapiste kaldıkları süreyi göz önüne aldığımızda, bu surenin cezadan 6 ay 18 gün fazla olduğunu görüyoruz" dedi.

16 milyon doları zimmete geçirme davası

Kaynaklar, söz konusu kararla, Cemal ve Ala Mübarek'in "borsada manipülasyon" adıyla yargılandıkları tek bir dava kaldığını, bu davada da 2013 yılında haklarında tutuksuz yargılama hükmü çıktığını belirtiyor.

Kahire Ceza Mahkemesi, 21 Mayıs 2014'te "cumhurbaşkanlığı bütçesi için ayrılan yaklaşık 16 milyon doları zimmete geçirmek, resmi belgede sahtecilik ve kamu malına kasıtlı olarak zarar verdiği" iddia edilen sanıklardan Mübarek'in 3, oğulları Ala ve Cemal'in ise 4'er yıl ağırlaştırılmış hapsine hükmetmişti.

Söz konusu karara yapılan temyiz başvurusu kabul edilerek 13 Ocak'taki duruşmada, davanın yeniden görülmesine karar verilmiş, 22 Ocak'taki duruşmada ise Alaa ve Cemal Mübarek'in yargılanmaya tutuksuz olarak devam edeceği açıklanmıştı. Mahkeme söz konusu davanın 9 Mayıs'taki duruşmasında ise yeniden yargılanan Mübarek ile oğulları Cemal ve Ala'ya üçer yıl ağırlaştırılmış hapis ve yaklaşık 16 milyon dolar para cezası vermişti.

AA