Mossad'dan Paralel Hava Yolu Şirketi

Mossad'dan Paralel Hava Yolu Şirketi

Al Jazeera'nin ulaştığı gizli belgelere göre İsrail havayolu şirketi El Al, istihbarat servislerinin faaliyetleri için kullanıldı. Mossad, yolcu uçaklarında silah taşıdı.

Al Jazeera'nin Casusluk Hattı dosyası, İsrail havayolu şirketi El Al'ın aynı zamanda istihbarat için kullanılan bir paravan şirket olduğunu ortaya çıkarttı. 

 

Ulaşılan belgelere göre, İsrail gizli servisi Mossad, El Al Havayolları’nın uçaklarında silah taşıdı. Şirkette çalışanlardan bazıları ise kurye olarak kullanıldı.

Mossad için çalışan El Al yetkilileri, havaalanında her noktaya sınırsız erişebiliyorlardı. Bu, onlara Güney Afrika’ya giriş-çıkış yapan herkes hakkında bilgi toplama fırsatı yaratıyordu. 

Bir başka gizli rapora göre ise El Al uçakları, yasak bölgelerde aranmama ayrıcalığına sahip. 

2009 yılında Güney Afrika’daki televizyon programı Carte Blanche'a konuşan bir Johannesburg Havalimanı çalışanı, İsrail’in iç güvenlik servisi Shin Bet için çalıştığını itiraf etmişti. 

Carte Blanche'ın bu yayını, Güney Afrika Dışişleri Bakanlığı’nı harekete geçirmiş, İsraillilerin silah taşıma izimleri geri çekilmişti. Daha sonra da bütün itirazlara rağmen El Al çalışanlarının diplomatik dokunulmazlığı kaldırılmıştı.

Kaynak: Al Jazeera