MOSSAD Eski Başkanı: Siyonizmin Çöküşünü Engellemek İçin...

MOSSAD Eski Başkanı: Siyonizmin Çöküşünü Engellemek İçin...

MOSSAD eski başkanı Amerika ve İsrail’in Suudi Arabistan’la görüşmek için gizli kanallar açmalarının zaruretini vurgulayıp Siyonizm düşüncesinin ve İsrail’in sona doğru yaklaştığı uyarısında bulundu

Qdsna’nın haberine göre, MOSSAD eski başkanı Amerika ve İsrail’in Suudi Arabistan’la görüşmek için gizli kanallar açmalarının zaruretini vurgulayıp Siyonizm düşüncesinin ve İsrail’in sona doğru yaklaştığı uyarısında bulundu.

Rey El Yevm gazetesinde yayınlanan analizde, Siyonist Maariv gazetesine konuşan MOSSAD eski başkanı Şebtay Şavit’in Siyonizm projesinin ve İsrail’in geleceğinden endişe duyduğunu söylediği yer aldı.

Siyonist Rejimin yaygın bir şekilde Amerika ve Avrupa’ya bağımlı olduğunu ve İsrail’e yönelik ambargo eğiliminin görüldüğünü ifade eden Şavit, şu uyarı ve açıklamalarda bulundu:

'Siyonizm projesinin çöküşünü önlemek için İsrail bu durumu değiştirmeli ve ayrıca 2002 yılında Arap Birliği tarafından gündeme getirilen barış projesini Suudi Arabistan ve Mısır gibi ılımlı Arap ülkelerinin yardımıyla yürürlüğe koymalıdır. 

Tabi bunun için İsrail tarafından bazı diplomatik adımların atılması gerekir. İlk olarak 2002 yılında ortaya atılan barış projesinin tüm maddeleri hakkında yapılacak görüşmelerdeki stratejiler belirlenmelidir. İkinci olarak bu projenin incelenmesi için Amerika ile gizli görüşme kanalları açılmalıdır. Üçüncü olarak, bu görüşmelerden sonuç alabilmek ve arzulanan hedeflere ulaşabilmek için Amerika ve İsrail Suudi Arabistan’la gizli istişare kanalları açmalıdır. Bu gizli kanalların açılması halinde İsrail Arap Birliği ile barış görüşmelerini sürdürebilir. Amerika ve Suudi Arabistan İsrail’in bu projesini olumlu karşılayacaktır. 

Bu girişim İsrail’i içinde bulunduğu çıkmazdan kurtaracaktır. Bu bağlamada Oslo Anlaşmasının İsrail’in yüzüne birçok kapıyı açtığını unutmamak gerekir. Söz konusu anlaşma, İsrail’e özellikle iktisadi açıdan büyük faydalar sağladı. Bu sürecin arzu ettiğimiz bir barışı getireceğine inanmanın saf dillilik olduğunu ben de biliyorum. Fakat en azından iki tarafın güvenlik alanında anlaşmaya varmasına şahit olabiliriz. Eğer ABD ve Suudi Arabistan’ın liderliğinde sorunun çözüleceğine inanılırsa görüşmeler başlayabilir. Bu projenin gerçekleşmesi için sadık ve cesur bir liderliğe ihtiyaç vardır. Fakat şu anda bu hedefe ulaşmak çok zordur. Eğer Benyamin Netanyahu İsrail’in karşı karşıya olduğu tehlikeyi ve aşırı sağcıların izledikleri politikalarla Siyonizm’e verdikleri zararı görebilirse, bu konuda cesur adımlar atabilir.'

Kaynak : kudusgunu.com