Moskova Merkez Camii Yarın Açılıyor

Moskova Merkez Camii Yarın Açılıyor

Türkiye'nin katkıları ile inşa edilen Moskova Merkez Camii yarın açılıyor.

Türkiye’nin de katkılarıyla inşa edilen, Moskova'nın en büyük camisi olan Moskova Merkez Camii yarın görkemli bir törenle açılacak. Törene, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılması bekleniyor.
Klasik Osmanlı sanatı tarzı ile dikkat çeken 10 bin kişi kapasiteli Moskova Merkez Camisi’nin açılısına Rus lideri Putin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanısıra Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas ve Bağımsız Devletler Topluluğu üyesi devletlerinden liderlerin de katılması öngörülüyor.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in sözcüsü Dimitri Peskov, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Moskova Merkez Camii'nin 23 Eylül'de yapılacak açılış törenine katılmak üzere Rusya'ya gitmeyi planladığını duyurmuştu.
Bu arada, Putin ile Erdoğan’ın arasında bir görüşme yapılması da bekleniyor. Görüşmede Türkiye ve Rusya’nın farklı pozisyonlarda bulunduğu Suriye ihtilafı, IŞİD’le mücadele ve mülteci krizinin yanısıra ikiliilişkiler ve işbirliği konularının da gündeme geleceği belirtiliyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yarın Moskova’daki törene katılacak Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas ile de biraraya gelmesi öngörülüyor.
“MOSKOVA MERKEZ CAMİİ'NDE OSMANLI İZLERİ”
Bu arada, Rusya Müslümanları Dini İdaresi tarafından inşa ettirilen caminin iç dekorasyonunun klasik Osmanlı sanatı üslubuyla Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı tarafından yaptırıldığına dikkat çekiliyor. Rus medyası cami ile ilgili olarak şunları söylüyor:
“Yapımı yedi yıl süren Moskova Merkez Camii'nde aynı anda 10 bin kişi namaz kılabilecek. Toplam kapalı alanı yaklaşık 19 bin metrekare olan caminin kubbe yüksekliği 46, kubbe çapı ise 22 metre. Kubbenin tamamı bakır levhalar üzerine altın varaklarla kaplandı. Caminin iki büyük minaresinin uzunluğu 81 metre.”