Morglarda yer yok

Morglarda yer yok

Nepal'de meydana gelen depremin bilançosu ağırlaşıyor. Ölü sayısı 6 bin 260'a yükselirken, ülkedeki hastaneler yaralıların tedavisine yetişmekte zorlanıyor. Morglarda ise yer kalmadığı belirtiliyor.

Nepal'in başkenti Katmandu yakınlarında 25 Nisan'da meydana gelen depremde ölenlerin sayısı 6 bin 260'a ulaştı.
Nepal polisi, Everest'teki çığda hayatını kaybedenler de dahil deprem sonucu Nepal'de 6 bin 260 kişinin öldüğünü açıkladı.
Depremden beş gün sonra enkazdan iki kişinin kurtarıldığı başkent Katmandu'da hayatın yavaş yavaş normale döndüğü bildirildi. Deprem sonrası artçı sarsıntı korkusuyla geceleri dışarıda geçirenlerin çoğunun artık evlerine döndüğü, başkentteki benzin istasyonlarının tümünün açık olduğu aktarıldı.
Diğer yandan, BM İnsani İşler ve Acil Durumlar Koordinatörü Valerie Amos, depremzedeleri ziyaret ve Nepalli liderlerle görüşmek için üç günlüğüne bölgeye gitti. Amos'ın sözcüsü, BM yetkilisinin Katmandu vadisinin dışındaki deprem bölgelerini ziyaret edeceği açıkladı.
Hastaneler yetersiz kalıyor
Başkent Katmandu'da depremde enkaz altında kalan yaralıların tedavisi için hastanelerin tamamı seferber olmuş durumda ancak 13 binden fazla yaralının tedavisinde sıkıntılar yaşanıyor.
Katmandu'nun en büyük hastanelerinden olan Ulusal Travma Merkezi'ne çok sayıda yaralının getirilmesi sonucu hastane doldu. Hastanedeki odaların dolması sebebiyle yaralılara ve hastalara koridorlarda müdahale ediliyor.
Deprem sonrası günde yaklaşık bin kişinin tedavi edildiği hastaneye afetin ardından ortaya çıkan hastalıklar nedeniyle de çok sayıda hasta getiriliyor. Hastanenin ilaç ve diğer sağlık malzemelerinin de kısıtlı olduğunu belirten yetkililer, tüm dünyayı yardıma çağırıyor.
Gönüllüler harekete geçti
Hastanelerdeki doktor, hemşire ve diğer sağlık personeli sayısının yetersiz kalması, Nepalli gönüllüleri harekete geçirdi. Özellikle tıp öğrencileri, basit ilk yardım hizmetleri ve hasta karşılama işlemlerinde gönüllü olarak görev alıyor. Uluslararası yardım örgütlerinin oluşturduğu giyim yardımı stantlarında ise özellikle kadınlar ve işçiler ihtiyaç sahiplerine kıyafet dağıtıyor.
Katmandu'nun 80 kilometre kuzeydoğusundaki Lamjung'da cumartesi günü yerel saatle 11.56'da meydana gelen 7,8 büyüklüğündeki deprem, ülkede 1934 yılında kaydedilen ve 10 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği 8,1 büyüklüğündeki depremin ardından görülen en şiddetli sarsıntı olmuştu. Depremden sonraki beş gün içinde bölgede büyüklüğü 3,2 ila 6,9 arasında değişen 70'ten fazla artçı sarsıntı kaydedildi.
BM, son olarak Katmandu'da 24 bin kişinin halen 13 çadır kampında yaşadığını, 130 binden fazla evin depremde yıkıldığını açıklamıştı.