MİT'e CIA Benzeri Yapılanma Geliyor

MİT'e CIA Benzeri Yapılanma Geliyor

Yeniden yapılanmaya giden MİT, Amerikan istihbarat modeline geçiş yapıyor. MİT'in Genelkurmay'dan devraldığı GES, Sinyal İstihbaratı Başkanlığı (SİB) olarak değiştirildi

Türkiye ’nin en büyük askeri dinleme üssü olan ve yasadışı dinlemeler ile derin devlet bağlantılı organizasyon iddialarıyla gündeme gelen Genelkurmay Elektronik Sistemler Komutanlığı (GES), MİT’e devrinden sonra Sinyal İstihbaratı Başkanlığı (SİB) oldu.

Meclis’te görüşülen teklif henüz yasalaşmasa da MİT Müsteşarlığı’nda yeniden yapılanma için çalışmalara başlandı. Bir süre önce GES’i devralan MİT, dinleme, sinyal takibi ve siber suçların izlenmesi konularında daha fazla çalışma yapacak. MİT, insani istihbarat (muhbir-ajan) kullanma yönteminin yanı sıra artık siber güvenlik , sinyal, teknolojik ve dinleme istihbaratına ağırlık verecek. CIA’nın modeline geçiş yapacak olan MİT, dinlemeleri de CIA’nın kısa adı NSA olan Ulusal Güvenlik Teşkilatı üzerinden yaptığı gibi Sinyal İstihbaratı Başkanlığı (SİB) üzerinden yapacak. Dinleme üssü olarak kullanılacak olan SİB, MİT’in NSA’sı olacak.

Radikal'in haberine göre insani istihbarattan siber güvenlik ve sinyal istihbaratına geçiş yapacak olan MİT Müsteşarlığı, güncel teknolojileri takip edecek. Bunun için uygun metodoloji ve araçlar ile analiz edilmesi, sistem testlerinin uygulanması, açık kaynak analizi, insan kaynakları, veri işleme, veri modelleme ve analizi, karar-destek sistemleri temelinde güncel teknolojiler kullanılması, sistem testlerinin uygulanması, depolama sistemleri, platform yazılımlarının temini, kurulumu, yönetimi, yüksek devamlılıkta ve performansta çalışmasının sağlanması ile yedekleme, felaket kurtarma ve güvenlik politikalarının uygulanması konularında uzman elemanlar alacak.

MİT, eleman alımıyla ilgili başvuruları resmi internet sitesinde posta koduyla kabul edecek. MİT, eleman alımıyla ilgili yaptığı duyuruda, “ Eğitim derecenizi veya uzmanlığınızı sıradışı bir kariyer ile geliştirmek, küresel tehdit ve fırsatların ülkemiz lehine yönetilmesinde sorumluluk üstlenmek istiyorsanız MİT Müsteşarlığı’na özgeçmiş bırakmak doğru bir tercih olacaktır” mesajına yer vererek, kendileriyle çalışmak isteyenlerin özgeçmiş bırakmalarını istedi.