MİT Sadece Dış İstihbarata Odaklanacak

MİT Sadece Dış İstihbarata Odaklanacak

Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi, Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) Cumhurbaşkanlığı’na bağlanarak, ABD’de CIA ve Britanya’da da MI6 gibi dış istihbarata yönlendirileceğini yazdı. İç istihbaratsa polis ve jandarmaya bırakılacak.

Hükümete yakınlığıyla bilinen Selvi bugünkü köşe yazısında, MİT’in Cumhurbaşkanlığı’na bağlanması için OHAL kararnamesiyle bir düzenleme yapılması gerektiğine işaret ederek şöyle yazdı: “Kabaca iç istihbarat kırsalda Jandarma istihbarata, şehir merkezlerindeyse polis istihbarata bırakılıyor. 2937 sayılı MİT Kanunu’nda, ‘MİT Müsteşarı 4’üncü maddede belirtilen görevlerin yerine getirilmesinden başbakana karşı sorumlu olup, başbakanın dışında herhangi bir kişi veya makama karşı sorumlu tutulamaz’ deniliyor. Buradaki, ‘Başbakana karşı sorumludur’ ibaresi çıkarılıp, ‘Cumhurbaşkanına karşı sorumludur’denilmesi yeterli olacak.”

MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın yüksek lisans tezinin de istihbarat birimlerinin iç ve dış istihbarat olarak ikiye ayrılmasına dayandığını belirten Selvi, yazısına şöyle devam etti: “ABD ve İngiltere dış istihbarat ve stratejik istihbarata önem veriyor. ABD’de CIA yabancıların istihbaratını toplayıp analiz ederken, Ulusal Güvenlik Teşkilatı ise dışarıdan teknik istihbarat elde eder. İngiltere sistemi de ABD sistemine benziyor. Her iki ülkede de iç ve dış konularda farklı birimler görev alıyor. Türkiye’de yalnızca dış istihbarata adanmış kurum yok. Türkiye’nin bir CIA’i yok. Türkiye’de her alana MİT bakıyor. Bu durum elde edilen bilgilerde boşluğ