MİT, Darbe Girişimi Neden Haber Vermedi?

MİT, Darbe Girişimi Neden Haber Vermedi?

Hakan Fidan, darbe girişimi istihbaratının ulaşmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan'ı anında bilgilendirmemesiyle ilgili sorulara MGK'de cevap verdi.

illiyet yazarı Serpil Çevikcan, bugünkü yazısında darbe girişiminden saat 16:00 haberi olan MİT'in bu bilgiyi neden Cumhurbaşkanı ve Başbakan'a bildirmediği gibi karanlık noktalara cevap aradı. Çevikcan, MİT Müsteşarı Fidan'ın, Marmaris'te otelde dinlenen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın koruma müdürü Muhsin Köse'yi bizzat aradığını, "Karadan, havadan ya da denizden gelebilecek bir tehdide karşı önlemleriniz var mı?" diye sorduğunu ancak o sırada tam teyit alamadığı için "Bir darbe girişimi başladı" diyemediğini yazdı.

İşte o yazı:

Son 48 saatin en kritik sorusu; "MİT Müsteşarlığı madem darbe istihbaratını saat 16.00'da aldı, bunun Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a bildirilmesi neden saat 20.00'yi buldu?"

MİT Müsteşarlığı'nın geç kaldığından, istihbaratın ulaştırıldığı Genelkurmay Başkanlığı karargâhında karanlık noktaların olduğuna varıncaya kadar pek çok spekülasyon yapılıyor.

TEYİDİN KESİNLEŞMESİ BEKLENDİ

MİT'ten bu spekülasyonlara karşı verilen yanıtın özeti istihbaratın teyidinin kesinleşmesinin beklendiği yönünde.

Kamuoyuna yansıyan bu özet gerekçenin göz ardı edilmemesi gereken detayları var.

Bu konuda doğrudan kaynaklardan aldığım bilgileri şöyle aktarabilirim:

FİDAN SAAT 16:00'DA AKAR'LA TELEFONLA KONUŞTU

Kaynaklar, teşkilatın elde ettiği istihbaratların "istihbarat çarkı" denilen bir sistemle analiz edildiğini, bu çerçevede önce iddianın kaynağına gidilerek bilginin doğru olup olmadığının teyit edildiğini belirtti. Nitekim MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın 16.00'da Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ı telefonla bilgilendirdiği, 16.30'da MİT Müsteşar Yardımcısı'nın Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler'le karargâhta görüştüğü, 18.00'de Fidan'ın karargaha giderek Akar'la bizzat görüştüğü kamuoyuna yansıdı.