MİT: Biz dinlemelere karşı zaten tedbirliydik

MİT: Biz dinlemelere karşı zaten tedbirliydik

MİT, ABD, İngiltere ve Almanya'nın Türkiye ile ilgili dinlemelerinin işe yaramadığını savunuyor. Bir yetkilisi, "Biz zaten önemli görüşmelerimizi telefon ve internet üzerinden yapmıyoruz" dedi

MİT, ABD, İngiltere ve Almanya'nın Türkiye'yi izlemesiyle ilgili iddialar üzerine, "Biz zaten tüm tedbirlerimizi uzun zamandır almış durumdayız. Önemli hiçbir konuyu telefon veya internet üzerinden yapmıyoruz. Hükümet üyeleri de aynı şeyi yapıyor" diyerek dinlemelerin etkisiz olduğunu savundu. 

ABD'den kaçarak Rusya'ya sığınan NSA çalışanı Snowden'ın sızdırdığı belgelerde ABD, İngiltere ve Almanya'nın Türkiye'yi uzun süredir izlemeye aldığı belirtiliyordu. İddiaların basında yer alması üzerine gözler istihbarat ve teknolojik güvenliği sağlayan kurumlara çevrildi. MİT, yapılan dinlemelerin Türkiye'yi hiçbir şekilde etkilemeyeceği görüşünde. 

Radikal Gazetesi'nden Murat Yetkin'e konuşan bir yetkilisi, izleme, takip ve dinlemeler konusunda Türkiye'nin zaten tedbirli olduğunu söyledi. 

İnternet güvenliğinin hassaslığı konusunda, "Taksim meydanına çıkıp âleme ilan etmeyeceğiniz hiçbir şeyi internet ortamında tutmayın, söylemeyin, yazmayın." ifadelerini kullanan MİT görevlisi, Türkiye'nin uzun zamandır bunu yapmadığını kaydetti. 

Yetkin'e göre MİT yetkilisi, "Uzunca bir süredir sadece biz değil, devlet güvenliği ile ilgili kritik konumdaki hiçbir yetkili yapmıyor. O yüzden Der Spiegel dergisinde yazan Amerikan, Alman, İngiliz dinlemeleri, eğer yapılmışsa da, devlet güvenliği açısında hiçbir operasyonumuza hasar vermiş değil." şeklinde iddialı konuştu. 

İNSANSIZ HAVA ARAÇLARIYLA DİNLEME

Yapılan istihbaratın çoğunun uydu üzerinden yapıldığını belirten MİT yetkilisi, "Kimse o tarafa bakmıyor ama, insansız hava araçları (İHA) sadece görüntü değil, telefon görüşmesi dahil her türlü elektronik sinyali toplama ve iletme kapasitesine sahip. Bir de telekomünikasyon sisteminden muhtemel sızıntılar olabilir. Zaten telekomünikasyonla ilgili bir çalışma var, ondan resmen Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu (BTK) sorumlu. Ayrıca yabancı servislerin elçilik binalarının çatılarına, bahçelerine yerleştirebileceği cihazlar var. Ki çatılara, bahçelere yeni kutular, antenler konup konmadığını biz de sık sık hava fotoğraflarıyla kontrol ediyoruz. Ama dikkat ederseniz bunların tamamı telefon, ya da veri haberleşmesiyle ilgili... Biz de gerçekten kritik, devlet güvenliği bakımından harekât değeri olan hiçbir şeyi bir süredir telefonda konuşmuyoruz, internette yazışmıyoruz. En önemli korunma önlemimiz bu: Önemli hiçbir şeyi telefonda konuşma, internette bulundurma, yazma! Özellikle e-mail’in aramızdaki adı “kartpostaldır”, yani size getiren postacı dâhil herkesin okumasına açıktır."

BAKANLAR BİLE YÜZYÜZE GÖRÜŞÜYOR

MİT yetkilisine göre, 2009-1010 yıllarından bu yana, dönemin Başbakanı, şimdi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla milli güvenliğe dair bütün konuşmalar yüz yüze yapılmış. 

MİT yetkilisi, gerekirse bakanların, devlet görevlilerinin gecenin ikisinde, üçünde bir birlerini evlerinde ziyaret ettiğini, ama kritik bilgilerin elektronik aletler olmadan yüz yüze aktarıldığını belirterek, "Gerçekten operasyonel bilgileri ne telefonda konuşuluyor, ne bilgisayarda tutuluyor. Önemli bir durumda sayın bakan çağırıyor, büyükelçiler, ya da diğer personel Ankara’ya gelip konuşuyor." dedi. 

MİT TIRLARI, BAŞBAKANLIK, DIŞİŞLERİ ZİRVESİ

MİT yetkilisi, Dönemim Dışişleri Bakanı, şimdi Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun makam odasında, Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler arasındaki konuşmanın kaydı, Suriye’ye giden MİT TIR’ları ve Erdoğan’ın odasına böcek yerleştirilmesi konularında ise, "Bunların hiç biri Der Spiegel’de yazan türden elektronik casusluk konusuyla ilgili değil" diyerek, "Her üçü hakkında da soruşturma ve kovuşturma devam ediyor. Ama birincisinde ses kaydı muhtemelen içeriden ve binadan birisi tarafından yapıldı, elektronik yoldan değil. İkincisi, paralel yapı tarafından alınan kararlarla TİB üzerinden yapılan yasadışı dinlemeler sonucu bir tertip, zaten mahkemede. Dinleme cihazları da muhtemelen aynı şekilde, yani dış değil, iç bağlantılı." iddialarında bulundu.