MİT Adım Adım İzledi Fransa Savsakladı

MİT Adım Adım İzledi Fransa Savsakladı

Paris'i kana bulayan Kuaşi kardeşlere operasyon yapılmasına karşı market basan Amedy Coulibaly öldürülse de Fransa polisi kaçmayı başaran sevgilisi Boumeddiene'in peşine düşünce MİT 'acil nota' ile devreye girdi. 2 Ocak'ta Madrid'ten direkt uçuşla İstanbu

Paris'te Kuaşi kardeşlerin ve market baskını yapan Amedy Coulibaly'in öldürülmesine rağmen Fransız polisi, market baskınından kaçarak kurtulmayı başaran Hayat Boumeddiene'yi her yerde ararken Türk güvenlik birimleri devreye girdi. Haberlerde geçen ismin takiplerinde olduğunu tespit eden MİT 'acil nota' ile Boumeddiene'nin Madrid'te direkt uçuş ile İstanbul'a geldiğini ardından da Şanlıurfa üzerinden Suriye'ye geçtiğini Fransa'ya iletti.

2 Ocak'ta İstanbul'a indi

Fransa polisinin şimdi her yerde aradığı, market baskının öldürülen Amedy Coulibaly'in sevgilisi olduğu ifade edilen Boumeddiene'in 2 Ocak'ta Madrit'ten kalkan bir uçakla İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'na indiği öğrenildi. Paris'ten Madrit'e buradan da Mehdi Sabri isimli bir bir erkekle İstanbul'a gelen Boumeddiene pasaport kontrolündeki dikkat çekici tavırları yüzünden takibe alındı. İkili, Sabiha Gökçen'deki güvenlik birimlerinin risk analiz merkezindeki incelemesinin ardından MİT görevlileri tarafından adım adım izlenmeye başlandı.
İki gün Kadıköy'de kaldılar
Boumeddiene ve Mehdi Sabri'nin havalimanından Kadıköy'e geçtikleri ve buradaki bir otelde iki günkonakladıkları öğrenildi. İkilinin 2 gün kaldıkları otelden sadece iki kere dışarı çıktıları tespit edildi. Boumeddiene ve Sabri'nin daha sonra Şanlıurfa'ya geçtikleri bilgisine ulaşıldı.

İstanbul'da alınan GSM hattı en son Suriye'den sinyal verdi

MİT, Boumeddiene'yi Kadıköy'de satın aldığı GSM hattı üzerinden 8 gün süre takip etti. En son sinyalin Suriye'deki Telabyad kasabası yakınlarından alındığı öğrenildi.


Hayat Boumeddiene'in 2010'da çekilen bu fotoğraflarının dışında plajda bikini ile verdiği pozlar da medyada yayınlandı.

Ankara rahatsız ve tepkili

İstanbul'a İspanya'nın başkenti Madrit üzerinden gelen Boumeddiene ve arkadaşının süpheli tavırları üzerine MİT tarafından takibe alındığı ancak Fransız yetkililerin Türkiye ile bilgi paylaşımı yapmadığı ortaya çıktı. Boumeddiene'nin AB istihbarat ağı içinde "arananlar listesinde" yer almasına rağmen açık kimliği ve pasaportunu kullanarak Madrit havalimanınından direkt olarak İstanbul'a uçuşuna izin verilmesi Ankara'nın tepkisini çekti. Güvenlik yetkililerinin, Boumeddiene'nin gelişine göz yumulmasına ve sonrasında da ısrrla istenmesine rağmen bilgi paylaşımı yapmamasından rahatsız olduğu öğrenildi.

Paris işbirliğine yanaşmadı

Güvenlik kaynakları, Fransa'nın bugün her yerde aradığı Hayat Boumeddiene'in bilgilerini MİT ile paylaşmaya yanaşmamasının, Paris'in terörle mücadelede işbirliğine gereken önemi vermediğinin göstergesi olarak yorumluyor.

ÇETİNER ÇETİN / YENİ ŞAFAK