Mısırlı Bakan: Temizlikçinin Oğlu Hakim Olamaz

Mısırlı Bakan: Temizlikçinin Oğlu Hakim Olamaz

Mısır Adalet Bakanı Sabır, temizlik işçisinin oğlunun hakim olamayacağını söyledi, bakanın sözleri tepkiye neden oldu

Dünya Bülteni'nden İslam Osmanoğlu'nun haberine göre; Mısır Adalet Bakanı Mahfuz Sabır'ın atanacak hakim ve yargı mensuplarının yüksek tabakaya ait kimseler olması yönündeki sözleri ülkede şaşkınlıkla karşılandı. Sabır, temizlik işçisinin oğlunun hakim olup yargıda çalışamayacağını savunarak hakimlerin bu göreve uygun bir toplumsal ortamda yetişmesi gerektiğini öne sürdü.

Bir televizyon kanalına katılan Mısırlı Bakan, hakimliğin zor bir meslek olduğunu, farklı bunalımların yaşanabileceğini ve temizlik işçisinin oğlunun bunlara katlanamayarak görevi bırakacağını iddia etti.

Sabır sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bir temizlik işçisinin oğlu üniversiteyi bitirmiş ve diploma almış olabilir. Ancak yapacağı başka işler vardır. Çünkü yargı heybet gerektiren bir iştir.”

Bakanın sözlerine siyasiler başta olmak üzere her kesimden sert tepkiler geldi. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu eski başkanı Muhammed el Baradey bu sabah Twitter hesabından; “Bir vatandaşın adalet anlayışı kaybolduğu zaman her şey biter” şeklinde bir cümle paylaştı.

Mısır'da yargı, polis şefliği, istihbarat ve medya gibi farklı alanlarda genelde babadan oğula geçmek şeklinde bir sistem uygulanıyor. Özellikle hakimler büyük yetkilere sahip. Hakimler ailelerinden 9 yargıç veya savcı atayabiliyor.