"Mısır'la Açtığımız Yeni Sayfaya Yok"

"Mısır'la Açtığımız Yeni Sayfaya Yok"

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay, İsrail ve Rusya ile kurulan ilişkinin bir benzerinin şu an Mısır ile kurulmasının söz konusu olmadığını belirtti.

Siirt'te konuşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay, "İsrail ve Rusya ardından Mısır ile Türkiye arasında yeni bir gelişme var mı?" sorusunu şu şekilde cevapladı:

"Bizim Mısır ile açmış olduğumuz yeni bir sayfa yok. Bu hâl böyle devam ettiği sürece açılması çok da fazla beklenmemelidir. Elbette orada Mısır halkı var ve Mısır halkı ile Türkiye halkı arasında bir kardeşlik vardır. Biz bu kardeşliğin baki olduğunu, aradaki bazı rejimlerin mevcut tutumunu, kendi halkına karşı adeta bir düşman tutumu içerisinde geçici bir durum olarak görüyoruz. Eninde sonunda Mısır'da işlerin düzeleceğine inanıyoruz. Ama Mısır'da bu kadar ağır insan hakkı ihlâlleri yani hiçbir şekilde dünyaya izah edilemeyecek ağır insan hakları ihlâlleri var olduğu sürece göz ardı edilemeyecek şekilde Türkiye'nin o rejimle normal bir ilişki sürdürmesi mümkün değil. Ancak iki halkın arasındaki ilişki dolayısıyla belki Cumhurbaşkanı, Başbakan düzeyinde değilse bile bakanlık düzeyinde o ilişki var olacak. O halkın birbirleriyle var olduğu ilişki dolayısıyla kaçınılmaz bir şeydir. Yoksa yeni bir ilişki, İsrail ile Rusya ile tesis edilen türden ilişkinin şu anda Mısır'da tesis edilmesi söz konusu değil.''

BAYRAMDAN SONRA HEYET GİDECEK

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli, Rusya ve İsrail'le yeni açılımın yapıldığını, bayramdan sonra Mısır'a da heyet gönderileceğini söylemişti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Mısır'daki mevcut durumu iyileştirme bakımından bazı ortak adımlar da atabiliriz. Amacımız Mısır'ı cezalandırmak veya düşmanlık yapmak değil. Böyle bir şey söz konusu olamaz ama yanlış bir şey varsa da söylüyoruz" demişti.

NELER OLDU?

Ankara ile Kahire arasındaki ilişkilerin seviyesi, seçilmiş cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin 3 Temmuz 2013'te askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılması sonrasında düşürülmüştü. İki ülke büyükelçilerini karşılıklı olarak çekmişti. İlişkiler 23 Kasım 2013'ten bu yana maslahatgüzâr seviyesinde.

Krizin ardından ilk temasın, Eylül 2014'te New York'ta Dışişleri Bakanları düzeyinde gerçekleşmesi planlanmıştı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu görüşmeyi doğrulamıştı. Ancak Mısır Dışişleri, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmanın ardından görüşmenin iptal edildiğini duyurmuştu. Erdoğan konuşmasında "Mısır'da halkın oylarıyla seçilmiş bir cumhurbaşkanı darbeyle indirilirken Birleşmiş Milletler bunu sadece izliyor. Ve bu darbeyi yapan kişi meşrulaştırılıyor" diyerek Mısır üzerinden BM'yi eleştirmişti. Cumhurbaşkanının danışmanları da, iptal edilen görüşmenin ikili ilişkilerle ilgili olmadığını, Gazze konulu bir toplantıda Ortadoğu barışı için gerçekleştirileceğini belirtmişti.

KRAL SELMAN DEVREYE GİRMİŞTİ

Mısır-Türkiye ilişkilerinin normalleşmesi için Nisan ayında Suudi Arabistan Kralı Selman devreye girmiş, beş günlük Kahire ziyaretinin ardından Ankara'ya resmi bir ziyaret gerçekleştirmişti. Bir Türk diplomat, Kral Selman'ın iki ülke ilişkilerinin normalleşmesi için iki tarafa da kuvvetli mesajlar verdiğini söyledi. Kral Selman'ın ziyaretlerinin ardından İstanbul'da düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilâtı zirvesine Mısır Dışişleri Bakanı Sami Şükri de katıldı, kısa bir konuşma yaptıktan hemen sonra Kahire'ye geri döndü. Türk diplomat "şimdilik hedeflenen zaten buydu, daha ileri düzeyde adımlar gelecek dönemde atılacak" yorumunu yapmıştı.

MURSİ İÇİN 3. ÜLKE TEKLİFİ

İlişkilerde yumuşama sinyalleri veren Ankara, darbe döneminde başta seçilmiş cumhurbaşkanı Muhammed Mursi olmak üzere siyasi tutukluların durumunda yeni düzenlemeler yapılmasını talep ediyor. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, hakkında idam kararı verilmesinin ardından, "Biz başından beri Mursi bir üçüncü ülkeye gitsin diyoruz" açıklaması yapmıştı.