Mısır'ın Devimcileri Kükredi: ABD ve Siyonistler Bizi Yönetemez

Mısır'ın Devimcileri Kükredi: ABD ve Siyonistler Bizi Yönetemez

Darbeyi Red ve Meşruiyete Destek için Ulusal İttifak Hareketi'nin çağrısı üzerine Mısır'ın çeşitli kentlerinde "ABD ve siyonistler bizi yönetemez" adı altında protestolar düzenlendi.

Darbeyi Red ve Meşruiyete Destek için Ulusal İttifak Hareketi'nin çağrısı üzerine Mısır'ın çeşitli kentlerinde "ABD ve siyonistler bizi yönetemez" adı altında protestolar düzenlendi.

Başkent Kahire'de düzenlenen gösterilerde, hükümete bağlı İnsan Hakları Ulusal Konseyi tarafından "Rabia ve Nahda meydanlarına yapılan müdahaleye" ilişkin hazırlanan raporun yanı sıra İsrail, ABD ve BAE protesto edildi. Göstericiler söz konusu ülkeleri, Mısır'daki darbe yönetimine destek vermekle suçladı. Polisin göz yaşartıcı gazla müdahale ettiği gösteriler sırasında protestocularla polis arasında arbede yaşandı.

Başkentin çeşitli bölgelerinde polis, protestoculara göz yaşartıcı gazla müdahale etti, çıkan olaylarda bazı göstericiler yaralandı.

Öte yandan, Kahire'de düzenlenen gösterilerde bir polis aracı ateşe verildi. 

Feyyum'da da polisin göstericilere müdahalesinde 3 kişi yaralandı, bir özel araç yakıldı.

İskenderiye kentinde düzenlenen gösterilerde polisin attığı göz yaşartıcı gazlara protestocular havai fişekle karşılık verdi. Göstericiler "Rabia direnişin sembolü", "Askeri yönetime hayır" şeklinde sloganlar attı.

Süveyş'te ise polis, darbe karşıtlarının gösteri düzenlemesine izin vermedi. Kentin ana caddeelerinde toplanmalarına izin verilmeyen göstericilerle polis arasında kovalamaca yaşandı.

Port Said ve İsmailiye'deki insan zinciri eyleminde İsrail ve ABD bayrakları ateşe verildi. Beni Suveyf'te düzenlenen gösterilere  polis, göz yaşartıcı gaz kullanarak müdahale etti.

Rabia ve Nahda meydanlarına yapılan müdahaleye ilişkin hükümete bağlı İnsan Hakları Ulusal Konseyi tarafından hazırlanan raporda, "Darbe karşıtı gösterilerin merkezindeki Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarında göstericilerin dağıtılması için 14 Ağustos'ta gerçekleşen müdahelede, 8'i güvenlik görevlisi 632 kişinin yaşamını yitirdiği" açıklanmıştı. Göstericilerin "Direnmesi ve şiddet içerikli tutumları yüzünden ambulansların meydanlara giremediği, polise karşı şiddet uygulandığı ve bazı göstericilerin 'gelişmiş silahlar' kullandığı" öne sürülmüştü. Raporda, güvenlik güçleri, meydanın boşaltılması için göstericilere yapılan çağrıdan 25 dakika sonra müdahale ettiği gerekçesiyle eleştirilmişti. 

AA