Mısır'ın Ateşkes Girişimi İşgalciyi Krizden Çıkarma Amaçlı

Mısır'ın Ateşkes Girişimi İşgalciyi Krizden Çıkarma Amaçlı

Dokuz gündür katliamlara ses çıkarmayan Mısır, işgalci sıkışmaya başlayınca hemen devreye girdi.

Filistinli kaynaklar, Gazze'ye yönelik yoğun saldırılarına, geniş çaplı yıkım ve katliam gerçekleştirmesine rağmen Filistin direnişinin onurlu ve kararlı mücadelesi karşısında kendi işgalci toplumuna karşı sıkıntılar yaşamaya başlayan işgal rejimini maruz kaldığı krizden daha fazla itibar kaybına uğramadan çıkarmak amacıyla Mısır yönetiminin ateşkes önerisini gündeme getirdiğini ifade ettiler.

Filistin el-Ân (paltimes) haber sitesinin Mısır'ın ateşkes girişimi hakkında Filistinli yorumcuların değerlendirmelerini aldığı haberinde, bugün sabah 06.00'dan itibaren ateşkesin sağlanması talebiyle Mısır tarafından sunulan önerinin aslında işgalciyi maruz kaldığı krizden çıkarmayı amaçladığı vurgulandı.

Filistin direnişinin artık en güneydeki Eilat'tan en kuzeydeki Nehariya'ya kadar işgal altındaki toprakların her tarafına ulaşan füzelerinin yanı sıra insansız hava araçlarıyla da kendilerini tehdit etmelerinden dolayı telaşa kapılan ve gittikçe zorlanacağını anlayan işgalcinin aslında ateşkesi tek taraflı olarak ilan etmeye zorlandığı, fakat böyle bir ilanın yenilgiyi resmen kabullenmesi anlamına geleceği için Mısır'ı devreye sokarak onun önerisiyle kabul etmiş görünmek istediği düşünülüyor.

İşgal toplumunda yaşanan ciddi kriz yüzünden bugün sabahtan itibaren bazı yerlerde işgal hükümetinin tutumuna karşı ve onu ateşkesi devreye sokmaya çağıran bazı gösteriler düzenlenmeye başlandı. Siyonistlerin medya organlarında işgal yönetiminin "dar kabine" adı verilen güvenlik kabinesinin de bugün sabah gerçekleştirdiği toplantısında Mısır'ın ateşkes önerisini kabul ettiği haber verilmişti.

Hamas'ın askerî kanadı Kassam Tugayları bugün sabah yaptığı açıklamada kendilerine herhangi bir öneri ulaşmadığını ancak basına yansıyan şekliyle Mısır'ın önerisini kabul etmeyeceklerini bildirmişti.

Filistinli direniş grupları ise ateşkes önerisiyle ilgili çağrılarında işgalcilerin Filistin tarafının tüm şartlarını kabul etmemesi durumunda önerinin kabul edilmemesini talep ettiler.