Mısır'ın 2015 Karnesi

Mısır'ın 2015 Karnesi

Mısır'da, 2015 yılı içinde 104'ü polis merkezlerinde işkence ve tıbbi ihmal sonucu olmak üzere toplam 356 kişi hayatını kaybetti

Mısır'da 2015 yılında güvenlik güçleriyle yaşanan çatışmalarda, polis merkezlerinde ve düzenlenen gösterilerde 356 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.
 Merkezi İstanbul'da bulunan "İnsaniyet Hukuk Kurumu" tarafından yayımlanan raporda, 2015 yılında Mısır'da baskı unsurlarının ve insan hakları ihlallerinin arttığı vurgulandı.
104 KİŞİ İŞKENCE VE TIBBİ İHMALDEN ÖLDÜ
 Raporda, 356 kişiden 104'ünün polis merkezlerinde işkence ve tıbbi ihmal sonucu, 84'ünün siyasi gösterilerde öldüğü belirtilirken, geriye kalanların nerede ve nasıl öldüğüne dair bir bilgiye yer verilmedi.
 İnsan hakları ihlalleri bağlamında da değerlendirilmeye tabi tutulan 2015 yılında 948 kaçırma ve  "zorla kaybedilme" vakasının yaşandığı, bu suçların 216  "zorla kaybedilme" vakasıyla mayıs ayında zirveye çıktığı belirtildi.
 Raporda, geçen yıl, bin 250 kişinin "zorla kaybedilme"ye maruz kaldığı ancak bu kişilerin daha sonra hapishanelerde olduklarının ortaya çıktığı ve bedenlerinde işkence izlerine rastlandığı vurgulandı.
EN FAZLA İHLAL HAPİSHANELERDE
 Hapishanelere yönelik değerlendirmede ise El-Akreb Hapishanesi'nin, mahkumların kışlık giyecek ve battaniye gibi temel ihtiyaç maddelerinden mahrum edilmesi nedeniyle geçen yıl en fazla ihlalin yaşandığı yer olduğuna işaret edildi. 
 Mısır hapishanelerinde açlık grevinde bulunanlara da değinilen raporda, 14 Ağustos 2013'teki Rabiatul Adeviyye gösterileri sırasında tutuklanan Doktor İbrahim el-Yemani'nin 570 gündür açlık grevinde olduğu ancak Tora Hapishanesi'ndeki yangında yaralanması nedeniyle açlık grevine kısmen devam ettiğine dikkat çekildi.
 Kaynak : Dünyabülteni