Mısır'dan ev boşaltma emri

Mısır'dan ev boşaltma emri

Mısır, Gazze Şeridi sınırında yaşayan vatandaşlara evlerini boşaltma emri verdi.

ısır güvenlik güçlerinin, Refah kentinin Gazze Şeridi sınırı boyunca 300 metre genişliğindeki bölgede yaşayan Mısırlılara evlerini boşaltma emri verdiği bildirildi.

Mısır resmi haber ajansı MENA'da Refah kenti yetkililerine dayandırılarak yayımlanan habere göre, güvenlik güçleri, kentin Gazze Şeridi sınırı boyunca 300 metre genişliğindeki bölgede yaşayan Mısırlılara evlerini boşaltma emri verdi.

Kentin Gazze sınırı boyunca 300 metre genişliğindeki bölgesinde yaşayanlara evlerini boşaltmaları için süre tanındığını aktaran yetkililer, tanınan sürenin ne kadar olduğu konusunda bilgi vermedi.

Yetkililer, sınırın boşaltılmasının amacının, terör yuvalarını ortadan kaldırmak ve teröristlerin sınırı kullanarak bir taraftan diğer tarafa geçmelerinin önünü kapamak olduğunu savundu.

Boşaltılan evlerin istimlak bedeli belirlenip ödeninceye kadar yeni ev kiralayabilmeleri için sahiplerine acil para ödeneceğini kaydeden yetkililer, 2'nci aşamada sınır bölgesinin 500 metre genişliğine kadar boşaltılacağını dile getirdi.

Refah kentindeki görgü tanıkları da evlerini boşaltma tebligatı alanların çoğunun eşyalarını alarak evlerini terk etmeye başladığını belirtti.

Söz konusu bölgede yaşayanlardan bir kişi güvenlik güçlerinin kendisine bugün akşama kadar evini terk etmesi için süre tanıdığını ifade etti.

Bu arada, Mısır ordusu da resmi internet sitesinde yayımladığı açıklamada, güvenli bölge kurulmasının tünel sorunundan kaynaklandığını duyurdu.

Açıklamada, "Ulusal güvenlik konseyi ve silahlı kuvvetler yüksek konseyinin olağanüstü toplantılarında alınan karar gereği tünellerin ulusal güvenliğe yönelik tehlikelerine karşı koymak ve kapsamlı bir strateji koyarak sınır boyunca güvenli bölge oluşturmak için silahlı kuvvetlerin çalışmaları devam ediyor" ifadelerine yer verildi.

"Sınırdaki tünel sorununun Mısır'ın ulusal güvenliğini tehdit eden en önemli etkenlerden biri olduğu ve Sina'daki istikrarı gölgelediği" kaydedilen açıklamada, ayrıca kaçakçılık nedeniyle tünellerin ekonomik zararlarına işaret edildi.

Mısır'da 3 Temmuz 2013'te yapılan askeri darbenin ardından, İsrail ve Gazze'ye sınırı olan Sina Yarımadası'nda yaşanan şiddet olaylarının sebepleri arasında Gazze-Mısır arasında yer alan tüneller gösterilmiş ve bunların tamamına yakını Mısır tarafından yıkılmıştı.

Mısır basınında da sık sık Gazze'nin, Mısır'daki şiddet olaylarına karıştığı yönünde haberlere yer veriliyor.

(TRTHABER)