Mısır'dan 'Dinlerarası Diyalog' Atılımı

Mısır'dan 'Dinlerarası Diyalog' Atılımı

Mısır'ın devlet nezdinde en yüksek dini otoritesi olan Ezher'in 'ilişkilerin normale dönmesi' hususunda Vatikan ile anlaştığı belirtildi.

Mısır'ın devlet nezdinde en yüksek dini otoritesi olan Ezher'in 'ilişkilerin normale dönmesi' hususunda Vatikan ile anlaştığı belirtildi. İki taraf arasında ortak bir toplantı gerçekleşeceği ve Ezher Şeyhi'nin Papa ile bir araya gelmesinin beklendiği açıklandı. 
 
Salı günü Kahire'de Papalık Konseyi Temsilcisi ve Vatikan'ın Mısır Büyükelçisiyle görüşen Ezher temsilcisi Abbas Şuman yaptığı açıklamada: "Ezher sadece Müslümanlar'a değil, insanlık için çalışan herkese, her daim elini uzatır. Vermek istediğimiz mesaj tüm insanlığın istikrarı içindir." ifadelerini kullandı.
 
İki taraf arasında 1989'dan bu yana anlaşmalar olduğuna dikkat çeken Şuman: "Bugün dünyada yaşanılan gelişmelerle şartlar ve durum çok değişti, bu yüzden barış ve istikrar için dünyadaki aşırıcılıkla mücadeleye katkıda bulunmalı, güncel gelişmeler doğrultusunda düşünmeli ve hareket etmeliyiz." dedi.
 
Bütün dünyanın Ezher Şeyhi ve Papa arasında gerçekleşecek buluşmayı beklediğini söyleyen Şuman, bunun dünyaya barış mesajı vermek ve şiddete, terörizme ve aşırıcılığa kapıları kapatmak için çok önemli olduğunu belirtti. 
 
Papalık Konseyi Temsilcisi ise "Dinlerarası diyalog" ile ilgili; Vatikan'ın Ezher ile ilişkilerinin iyileşmesinden ve diyalog yolunun yeniden açılmasından yana olduğunu belirtti ve bu diyalogun yeniden inşa edilmesi için iki taraf arasında kısa zamanda bir anlaşmaya varılmasını beklediklerini söyledi. 
 
Vatikan Büyükelçisi Mozaro ise semavi dinlerin insanlığın ilerlemesi için adalet ve barışa çağırdığını söyledi, Ezher ile diyalog sürecinin yeniden başlaması için Vatikan'ın ciddi adımlar atacağının da altını çizdi.
 
Ezher, Papa 16. Benediktus'un İslam dini hakkındaki açıklamalarının ardından Ocak 2011'de Vatikan ile ilişkilerini dondurma kararı almıştı.  Ezher Şeyhi Tayyib, 2011'de Mısır'daki Hristiyanları hedef alan patlamanın ardından 'Hristiyan grupları koruma' çağrısı yapan Papa'yı, Mısır'ın içişlerine karışmakla suçlamıştı.

islami Analiz